Κόσμος

Ιράκ: Θανατική ποινή σε 300 άνθρωπους για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περίπου 100 αλλοδαποί, έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στο Ιράκ και άλλοι τόσοι σε ισόβια με την κατηγορία ότι είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, έγινε σήμερα γνωστό από δικαστική πηγή.

Δύο δικαστήρια στο Ιράκ ασχολούνται με υποθέσεις τρομοκρατίας: ένα στην Τελ Κέιφ κοντά στη Μοσούλη, πρώην ιρακινή πρωτεύουσα του χαλιφάτου του ΙΚ, και ένα ακόμη στη Βαγδάτη, το οποίο ασχολείται κυρίως με τις υποθέσεις που αφορούν αλλοδαπούς και γυναίκες.

Από τον Ιανουάριο στη Βαγδάτη έχουν καταδικαστεί σε θάνατο 97 αλλοδαποί, 185 σε ισόβια, 15 σε τρία χρόνια φυλάκιση και ένας σε ένα χρόνο φυλάκιση.

Οι περισσότεροι καταδικασθέντες κατάγονται από την Τουρκία ή πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Επίσης μία Γερμανίδα έχει καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών, ενώ μια Γαλλίδα καταδικάστηκε χθες σε ισόβια.

Στην Τελ Κέιφ «815 άνθρωποι έχουν δικαστεί: 212 καταδικάστηκαν σε θάνατο και 150 σε ισόβια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο δικαστής Άμπντελ Σάτα Μπαϊρακντάρ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων αυτών είχαν ενταχθεί στο ΙΚ. «Στη διάρκεια των δημόσιων ακροαματικών διαδικασιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με πλήρη συμμόρφωση στη νομοθεσία και στη διάρκεια των οποίων ήταν εγγυημένα τα δικαιώματα των καταδικασθέντων, αποδείχθηκε ότι διεξήγαγαν εγκληματικές ενέργειες», τόνισε.

Εξάλλου «341 άνθρωποι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και 112 αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν αποδείχθηκε η ενοχή τους».

Απαγχονίστηκαν 11 θανατοποινίτες για τρομοκρατία

Τη Δευτέρα το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι έντεκα καταδικασμένοι σε θάνατο για «τρομοκρατία» απαγχονίστηκαν στο Ιράκ, το οποίο κατατάσσεται τέταρτο στον κατάλογο των χωρών όπου γίνονται οι περισσότερες εκτελέσεις, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Οι εκτελέσεις αυτές έγιναν έπειτα από δίκες που στιγματίστηκαν από διαδικαστικές παραβιάσεις, κυρίως καταδίκες βασισμένες μόνοςσε ομολογίες που έγιναν έπειτα από βασανιστήρια», καταγγέλλει η Μπέλκις Βίλες ερευνήτρια του HRW για το Ιράκ.

«Η κακή διαχείριση των δικών των μελών του ΙΚ δεν στερεί μόνο από τα θύματα την απόδοση πραγματικής δικαιοσύνης, αλλά επίσης εγείρει τον κίνδυνο να σταλούν αθώοι Ιρακινοί στον θάνατο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 6
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν