Κόσμος

Ιράν: Ασαφείς όροι στην πρόταση των ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο εμπλουτισμός ουρανίου παραμένει ένα από τα κυριότερα σημεία διαφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης

«Πολλές αμφισημίες» βλέπει ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί στην αμερικανική πρόταση για μια συμφωνία σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ επανέλαβε ότι το δικαίωμα της χώρας στον εμπλουτισμό ουρανίου συνιστά «κόκκινη γραμμή».

«Η γραπτή πρόταση που λάβαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνει πολλές αμφισημίες και θέτει πολλά ερωτήματα. Πολλά σημεία αυτής της πρότασης δεν είναι σαφή», δήλωσε ο Αραγτσί κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Λίβανο.

Το Σάββατο, το Ιράν είχε δηλώσει ότι έλαβε «στοιχεία» μιας αμερικανικής πρότασης για μια νέα συμφωνία για τα πυρηνικά, έπειτα από πέντε κύκλους έμμεσων διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν με τη διαμεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν, οι οποίες άρχισαν τον Απρίλιο.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου παραμένει ένα από τα κυριότερα σημεία διαφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, καθώς το Ιράν, το οποίο υποψιάζονται οι Δυτικοί και το Ισραήλ ότι θέλει να αποκτήσει ατομική βόμβα, υπερασπίζεται το δικαίωμά του να συνεχίσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα για μη στρατιωτικούς σκοπούς, συγκεκριμένα για την παραγωγή ενέργειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν “κανέναν εμπλουτισμό ουρανίου στο πλαίσιο μιας εν δυνάμει συμφωνίας” με το Ιράν.

«Η συνέχιση του εμπλουτισμού στο ιρανικό έδαφος είναι η κόκκινη γραμμή μας», δήλωσε σήμερα ο Αραγτσί, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα απαντήσει εντός των προσεχών ημερών στην αμερικανική πρόταση σύμφωνα με “τις θέσεις αρχής” του Ιράν “και τα συμφέροντα του ιρανικού λαού”.

«Δεν θα ζητήσουμε από κανέναν την άδεια για να συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε ουράνιο στο Ιράν. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο εμπλουτισμός δεν θα οδηγήσει στην παραγωγή ατομικών όπλων», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πριν από τη Βηρυτό, ο Αραγτσί έκανε έναν σταθμό τη Δευτέρα στο Κάιρο, όπου συνάντησε τον Ραφαέλ Γκρόσι, τον διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο Γκρόσι ζήτησε «περισσότερη διαφάνεια» στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την επομένη της δημοσίευσης έκθεσης της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών που δείχνει ότι το Ιράν ενέτεινε την παραγωγή του στο εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 60%, προσεγγίζοντας κατά συνέπεια το 90% που απαιτείται για την κατασκευή ατομικών όπλων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: «Η δολοφονία των ηγετών της Χαμάς στο Κατάρ θα άνοιγε τον δρόμο για την απελευθέρωση των ομήρων» – Έκρηξη οργής από τους συγγενείς των θυμάτων
«Οι ηγέτες των τρομοκρατών της Χαμάς που ζουν στο Κατάρ δεν ενδιαφέρονται για τους κατοίκους της Γάζας», πρόσθεσε
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Συναγερμός στην Πολωνία μετά από απειλή drone – Απογειώθηκαν μαχητικά και έκλεισε το αεροδρόμιο του Λούμπλιν
Σειρήνες, κλειστό αεροδρόμιο και ανάπτυξη μαχητικών: οι πολωνικές αρχές τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού το απόγευμα του Σαββάτου στην ανατολική χώρα, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία
Πολωνικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 6
Ο αμφιλεγόμενος Τσάρλι Κερκ: Το κίνημα MAGA και οι εμπρηστικές δηλώσεις για τρανς, αφροαμερικανούς και αμβλώσεις
Ο Κερκ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επόμενη προεκλογική εκστρατεία, για τις εκλογές του 2024, πείθοντας μεγάλο μέρος των νεαρών ψηφοφόρων να υποστηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
Τσάρλι Κέρκ 24