Κόσμος

Ιράν: «Θα τηρήσουμε την κατάπαυση του πυρός αν την τηρήσει και το Ισραήλ» τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν

Ο Ιρανός Πρόεδρος έθεσε τους όρους για να μην παραβιαστεί η εκεχειρία

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε σήμερα (24.06.2025) ότι η Τεχεράνη θα τηρήσει την εκεχειρία, υπό την προϋπόθεση ότι και το Ισραήλ θα τηρήσει τους όρους της.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς δεν παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός, ούτε το Ιράν θα την παραβιάσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεζεσκιάν σε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραήμ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ιρανικής προεδρίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θέλει να δει «αλλαγή καθεστώτος» στο Ιράν που, όπως υποστήριξε, θα οδηγήσει σε χάος, μετά την επίτευξη του πυρός, την οποία φαίνεται ότι θα τηρήσουν οι δύο πλευρές, μετά τα «τελευταία συμβολικά πλήγματα» του Ισραήλ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους, καθ’ οδόν προς την Χάγη και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, συμπληρώνοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά και προσφέρθηκε να βοηθήσει αναφορικά με το Ιράν.

Προχθές Κυριακή (22.06.2025), ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ταχθεί υπέρ της ιδέας αλλαγής καθεστώτος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν σήμερα ότι έδωσαν ένα «μάθημα» στο Ισραήλ, σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε σήμερα μετά την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας μεταξύ των δύο χωρών ορκισμένων εχθρών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τις τελευταίες στιγμές πριν από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, οι Φρουροί «έπληξαν στρατιωτικά και υλικοτεχνικά κέντρα του σιωνιστικού καθεστώτος (…) δίνοντας ένα ιστορικό και αξέχαστο μάθημα στον εχθρό», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε λίγο μετά τις 14:00 στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim οι Φρουροί δήλωσαν ότι 14 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον στρατιωτικών κέντρων σε όλο το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρακολουθούν «τις κινήσεις του εχθρού με ανοιχτά και άγρυπνα μάτια».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
CNN: Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί δεν κατέστρεψαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – «Άθικτο το ουράνιο»
Οι πρώτες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έρχονται σε αντίθεση με τα λεγόμενα Τραμπ περί ολικής καταστροφής του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης
Δορυφορικές εικόνες πάνω από το υπόγειο πυρηνικό συγκρότημα Fordow του Ιράν, πριν και μετά το χτύπημα των ΗΠΑ 14
Ο Ιρανός πρόεδρος ανακοίνωσε «το τέλος του πολέμου των 12 ημερών που επιβλήθηκε» στη χώρα του - Πανηγυρισμοί στους δρόμους
«Σήμερα, μετά την ηρωική αντίσταση του μεγάλου έθνους μας, γινόμαστε μάρτυρες της σύναψης εκεχειρίας και του τέλους αυτού του 12ήμερου πολέμου»
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν 12