Κόσμος

Το Ισραήλ κατέστρεψε «συμβολικά» ιρανικό ραντάρ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ και Νετανιάχου

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έπεισε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό να «μετριάσει» την ισραηλινή επιδρομή

Εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα (24.06.2025) στη βόρεια Τεχεράνη, παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε από τις αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ να μην πραγματοποιήσουν νέα πλήγματα κατά του Ιράν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Axios μετέδωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για να τον πείσει να αναβάλλει την όποια επίθεση σχεδίαζε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός απάντησε στον Αμερικανό Πρόεδρο πως δεν γίνεται να ακυρώσει τις νέες αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ιράν, αφού πρέπει να υπάρξουν αντίποινα διότι η Τεχεράνη παραβίασε την εκεχειρία.

 

Μάλιστα, ο Νετανιάχου επισήμανε στον Τραμπ ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα «συμβολικό» πλήγμα σε έναν μεμονωμένο στόχο.

Όπως φαίνεται, η ισραηλινή επίθεση «συμβολικής αξίας» έγινε πραγματικότητα, καθώς ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οι αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ χτύπησαν σύστημα ραντάρ σε περιοχή βόρεια της Τεχεράνης, λίγο μετά τις 02:40 μ.μ (ώρα Ελλάδας).

 

Μεταγενέστερες αναφορές σε ιρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ισραηλινές επιδρομές στην Μπαμπολσάρ, μια παράκτια πόλη στην Κασπία Θάλασσα, βόρεια της Τεχεράνης.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, διέταξε να γίνουν αεροπορικές επιδρομές στην Τεχεράνη μετά το μπαράζ ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων, λίγα λεπτά πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.

Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν υποστήριξαν, όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ότι η εντολή για την εκτόξευση 14 πυραύλων εναντίον του Ισραήλ δόθηκε «λίγα λεπτά» πριν τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός.

Οι αναρτήσεις του Τραμπ για την εκεχειρία

Προηγουμένως, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε με αναρτήσεις του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social: «Ισραήλ, μην ρίξετε αυτές τις βόμβες. Αν το κάνετε θα είναι σοβαρή παραβίαση. Γυρίστε τους πιλότους σας πίσω, τώρα! Θα πρέπει να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ πρέπει να ηρεμήσει, πρέπει να κάνω το Ισραήλ να ηρεμήσει. Μόλις κάναμε τη συμφωνία το Ισραήλ έριξε πολλές βόμβες, τις περισσότερες που έχω δει. Δεν είμαι ευχαριστημένος με το Ισραήλ».

Έπειτα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Το Ισραήλ και το Ιράν πολεμούν τόσον καιρό και τόσο σκληρά που δεν ξέρουν τι στο διάολο κάνουν».

Στη συνέχεια τόνισε: «Το Ισραήλ δεν πρόκειται να επιτεθεί στο Ιράν. Όλα τα αεροσκάφη θα αλλάξουν πορεία και θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ θα πραγματοποιήσουν ένα “φιλικό χαιρετισμό” προς το Ιράν. Κανείς δεν θα πάθει τίποτα όσο η εκεχειρία βρίσκεται σε εφαρμογή. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας στο θέμα».

 Ακόμα επανέλαβε πως «το Ιράν δεν πρόκειται να ξαναφτιάξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η σύζυγος του CEO της Astronomer διέγραψε το επίθετό του από όνομά της στο Facebook – Το «τίμημα» μετά τη συναυλία των Coldplay
Η Μέγκαν Κέριγκαν αφαίρεσε το επώνυμο «Μάιρον» μετά το βίντεο που δείχνει το σύζυγό της αγκαλιά με την διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της εταιρείας του, σε «Kiss Cam» στη συναυλία των Coldplay
Ο Κρις Μάρτιν «τσάκωσε» παράνομο ζευγάρι στη συναυλία των Coldplay
Βρέθηκε ο χειρότερος βασανιστής Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου - Ο «Dr. Evil» που ευθύνεται για τη φρίκη σε κολαστήριο της Ρωσίας
Πρόκειται για τον διεστραμμένο γιατρό Ilya Sorokin, 34 ετών, ο οποίος εργαζόταν σε μια ιατρική μονάδα που εξυπηρετούσε το κολαστήριο μιας σωφρονιστικής εγκατάστασης στη ρωσική πλευρά της Μορδοβίας
Ο Dr. Evil της Ρωσίας 1
Axios: Το Ισραήλ ζητά τη βοήθεια των ΗΠΑ για την απομακρυνση Παλαιστινίων από τη Γάζα – Στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής της Μοσάντ
Ο Μπαρνέα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσφέρουν κίνητρα σε Αιθιοπία, Ινδονησία και Λιβύη για να βοηθήσουν το Ισραήλ να τις πείσει να δεχτούν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους
Παλαιστίνιοι στη Γάζα
Επεισόδια έξω από ξενοδοχείο για πρόσφυγες στη Βρετανία: Τραυματίστηκαν 8 αστυνομικοί σε συγκρούσεις με διαδηλωτές
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ξενοδοχείο προσφύγων, όπου ένας 38χρονος άνδρας, αιτών ασύλου, κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση πριν μερικές μέρες
Βρετανία
1