Κόσμος

Ιρλανδία: Νέος πρωθυπουργός ο Λίο Βαράντκαρ μετά τη συμφωνία για εναλλαγή της εξουσίας

Νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είναι από σήμερα (17.12.2022) ο Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος εξελέγη για δεύτερη φορά σε αυτό το αξίωμα, καθώς πήρε τη θέση του Μίχολ Μάρτιν, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας εναλλαγής που είχαν κάνει τα δύο κόμματά τους βάσει του συνασπισμού που είχαν συνάψει το 2020, παρά το γεγονός ότι κάποτε ήταν ορκισμένοι αντίπαλοι.

Ο Λίο Βαράντκαρ ήταν πρωθυπουργός της Ιρλανδίας από το 2017 έως το 2020. Δεσμεύτηκε να επιταχύνει τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση μιας πολυετούς στεγαστικής κρίσης, η οποία του κόστισε μια πλήρη δεύτερη θητεία στην εξουσία και μετέτρεψε την αριστερή πτέρυγα Σιν Φέιν σε αδιαφιλονίκητο φαβορί για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές το 2025.

«Έχουμε πολλά (προβλήματα) και μερικά από αυτά πρέπει να τα διορθώσουμε τώρα, διαφορετικά θα προδώσουμε τη σημερινή γενιά και τη γενιά που θα μας ακολουθήσει», είπε ο Βαράντκαρ στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι σκέφτεται «ιδιαίτερα τη στέγαση και πως πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να αλλάξει η κατάσταση ως προς την αύξηση του αριθμού των αστέγων και τη μείωση της ιδιοκτησίας. Πρέπει να επιταχύνουμε το σχέδιό μας».

Ο συνασπισμός του 2020 μεταξύ των κομμάτων

Η συμφωνία συνασπισμού του 2020 – η οποία περιελάμβανε το μικρότερο Πράσινο Κόμμα – ένωσε για πρώτη φορά το Fianna Fail του Μάρτιν και το Fine Gael του Βαράντκαρ, τα οποία είναι τα κυρίαρχα κεντροδεξιά κόμματα της Ιρλανδίας και ηγούνται κάθε κυβέρνησης από την ανεξαρτησία πριν από έναν αιώνα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου, και ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών, Μάικλ Μαγκράθ, θα ανταλλάξουν επίσης ρόλους στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ ο Μάρτιν, ο οποίος θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναμένεται επίσης να διοριστεί υπουργός Εξωτερικών.

Ο Βαράντκαρ ανέφερε ότι θα κάνει πολύ λίγες άλλες αλλαγές όταν ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας
Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες αν η Ρωσία συμφωνήσει για «πραγματική εκεχειρία»
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να μιλάει για την ετοιμότητά της για ειρήνη και να αρχίσει να ενεργεί συμφωνώντας άνευ όρων σε μια πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός» λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha