Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ισλανδία: 50 φάλαινες “πιλότοι” ξεβράστηκαν στις ακτές – video

Ισλανδία: 50 φάλαινες “πιλότοι” ξεβράστηκαν στις ακτές – video
YouTube

Περίπου 50 ραμφοφάλαινες, ή φάλαινες “πιλότοι” ξεβράστηκαν στην Ισλανδία, με περίπου 20 από αυτές τελικά να πεθαίνουν, σύμφωνα με τις αρχές.

Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο συμβάν με φάλαινες “πιλότους” σε δύο εβδομάδες στην Ισλανδία, με άλλα 52 κήτη στα δυτικά της νησιωτικής χώρας.

Οι ραμφοφάλαινες ανακαλύφθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (2.8.2019) στην περιοχή Γκάρντουρ, σε απόσταση 50 χλμ. από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, οι περίοικοι αμέσως μετά τον εντοπισμό τους κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες να σύρουν τις φάλαινες πίσω στη θάλασσα, προτού ακόμη καταφθάσουν οι υπηρεσίες αρωγής, ή να τις κρατήσουν εν ζωή. Το είδος αυτό απαντάται σε όλον τον Ατλαντικό και εκτιμάται ότι ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 600 με 800.000 κήτη.

Ισλανδία: Αγώνας διάσωσης

“Περίπου 90 εθελοντές προσπάθησαν να κρατήσουν υγρά τα ζώα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νταβίντ Μαρ Μπιάρνασον, εκπρόσωπος της Ισλανδικής Υπηρεσίας Έρευνας και Διάσωσης.

Περί τις 11.00 το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) τα τελευταία κήτη που διασώθηκαν τελικά μπόρεσαν να μετακινηθούν στα ανοικτά. “Χρειάσθηκε να περιμένουμε την πλημμυρίδα προκειμένου να τα οδηγήσουμε στα ανοικτά”, τόνισε ο Μπιάναρσον.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις