Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ισλανδία: Μειώθηκαν οι εκρήξεις του ηφαιστείου

Ισλανδία: Μειώθηκαν οι εκρήξεις του ηφαιστείου

H δραστηριότητα του ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιοκούλ της Ισλανδίας έχει χάσει περίπου το 80% της έντασής της από το περασμένο Σάββατο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της χώρας.

“Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ένταση της δραστηριότητας είναι περίπου 20% σε σχέση με αυτήν του Σαββάτου”, τόνισε η Ινγκβελντούρ Θορνταρντοτίρ, εκπρόσωπος του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης της Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας. 

“Το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας βρίσκεται κάτω από τα 3.000 μέτρα και είναι πιθανό να φτάσει ακόμα πιο χαμηλά”, επισήμανε η ίδια και πρόσθεσε πως ένα αεροσκάφος θα απογειωθεί για να εξετάσει την ζώνη της έκρηξης. Οι άνεμοι που οδηγούν το νέφος νοτιοανατολικά και προς την Ευρώπη θα αλλάξουν κατεύθυνση μέσα στην ημέρα πνέοντας νοτιοδυτικά και προς τον Ατλαντικό Ωκεανό, εξήγησε. 

“Πρέπει να επιλέγεις τις λέξεις με μεγάλη προσοχή αλλά τουλάχιστον οι επιστήμονες μας είπαν ότι η δραστηριότητα μειώνεται. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα πως τα χειρότερα πέρασαν αλλά ελπίζουμε να ισχύει κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο νωρίτερα εκπρόσωπος του υπουργείου.

Παράλληλα, η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως μόνο λίγος καπνός και τέφρα βγαίνει από το ηφαίστειο και πως το νέφος που σχηματίζεται φτάνει σε ύψος τριών χιλιομέτρων σε σχέση με τα 11 χιλιόμετρα που ήταν τις προηγούμενες ημέρες. 

Το ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφτζαγιοκούλ, και βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσα της Ισλανδίας του Ρέικιαβικ, εκρήγνυται συνεχώς επί μια περίπου εβδομάδα έχοντας προκαλέσει χάος στις αερομεταφορές διεθνώς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε