Κόσμος

Ισπανία: Με νέες εκλογές απειλούν οι Σοσιαλιστές αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση

Οι Σοσιαλιστές που επικράτησαν στις εκλογές του Απριλίου στην Ισπανία δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία και δυσκολεύονται να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Έτσι σήμερα απείλησαν πως θα προκηρύξουν νέες εθνικές εκλογές, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ισπανία επιμείνουν να εμποδίσουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Αυτή είναι η μόνη εναλλακτική, εάν ο Σάντσεθ δεν μπορέσει να κερδίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου, είπε σε δημοσιογράφους ο Χοσέ Λουίς Αμπάλος, υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλιστών. Ο Σάντσεθ ξεκίνησε τις συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο στην Ισπανία, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) χρειάζεται τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών για να πάρει το πράσινο φως. Με τη στήριξη των Podemos και ορισμένων μικρότερων κομμάτων, θα μπορούσε να υπερψηφιστεί σε μια δεύτερη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται μονάχα περισσότερες ψήφοι υπέρ του και λιγότερες κατά.

Σύμφωνα με το ΑΜΝΑ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και οι κεντροδεξιοί Ciudadanos έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την ορκωμοσία του Σάντσεθ, ενώ οι Podemos έθεσαν ως προϋπόθεση για τη στήριξή τους μια θέση στους κόλπους της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού, ένας όρος που οι Σοσιαλιστές έχουν αποκλείσει.

«Στην περίπτωση που όχι μόνο οι Ciudadanos και το PP αλλά επίσης οι Podemos υιοθετήσουν παρακωλυτική συμπεριφορά, πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι επιλογές μας, διότι ξεκάθαρα είτε αυτό θα μπορέσει να λειτουργήσει είτε όχι» εξήγησε ο Αμπαλός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν