Κόσμος

Ισπανία: Ποινή φυλάκισης δύο ετών στον Έλληνα πλοίαρχο του Prestige

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε σήμερα απαλλακτική δικαστική απόφαση υπέρ του έλληνα πλοιάρχου του δεξαμενόπλοιου Prestige για την θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε από πετρελαιοκηλίδα το 2002 και έκρινε ότι τόσο η ελληνική πλοιοκτήτρια εταιρεία, όσο και η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία πρέπει να θεωρηθούν αστικά υπεύθυνες στην υπόθεση.

«Το δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών τον πλοίαρχο του πλοίου Prestige… ως υπεύθυνο για ρύπανση του περιβάλλοντος εξ αμελείας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το δικαστήριο, 13 και πλέον χρόνια μετά την καταστροφή.

Έκρινε επίσης ότι «άμεση αστική ευθύνη» έχει η ασφαλιστική εταιρεία, η The London P&I Club, η οποία είχε ασφαλίσει το πλοίο μέχρι του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και η ιδιοκτήτρια εταιρεία Mare Shipping Inc.
Το Prestige, ένα δεξαμενόπλοιο νηολογημένο στη Λιβερία υπό σημαία Κοινοπολιτείας Μπαχαμών, βυθίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά της Γαλικίας την 19η Νοεμβρίου του 2002, αφού υπέστη βλάβη ενώ έπλεε μεσούσης μιας καταιγίδας.

Στη διάρκεια πολλών εβδομάδων, 63.000 τόνοι πετρελαίου χύθηκαν στην θάλασσα μολύνοντας τις ακτές της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας.

Το δικαστήριο επισημαίνει επίσης ότι τα θύματα της πετρελαιοκηλίδας θα μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Ταμείο για την Αποζημίωση ζημιών που προκλήθηκαν από υδρογονάνθρακες (FIDAC) προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις στο πλαίσιο που καθορίζεται από τη συνθήκη που διέπει αυτό το Ταμείο.

Το συνολικό πρόστιμο που καταδικάστηκαν να καταβάλουν ο πλοίαρχος, η ασφαλιστική εταιρεία και η ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν έχει οριστεί, διευκρινίζει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι το ποσό της αποζημίωσης θα πρέπει να καλύπτει «την επισκευή των ζημιών που έχουν εξακριβωθεί, την απώλεια κέρδους, περιλαμβανομένης της ζημιάς που προκλήθηκε στο περιβάλλον από κάθε άποψη, την αγωγή αποζημίωσης για υλική και ηθική βλάβη εντός των ορίων των αιτήσεων που υπέβαλαν τα μέρη στα συμπεράσματά τους».

Η υπόθεση ανατέθηκε τον Σεπτέμβριο στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η εισαγγελία της Κορούνια (Γαλικία, βορειοδυτική Ισπανία) και το Γαλλικό Κράτος είχαν αποφασίσει να προσφύγουν στο Ακυρωτικό Δικαστήριο το 2013.

Προσέβαλαν την απόφαση που λήφθηκε την 13η Νοεμβρίου του 2013 από το Εφετείο της αυτόνομης επαρχίας της Γαλικίας, στην Κορούνια: ο πλοίαρχος του Prestige Απόστολος Μαγκούρας, ο πρώτος μηχανικός- επίσης Έλληνας- Νικόλαος Αργυρόπουλος και ο επικεφαλής της διεύθυνσης Εμπορικού Ναυτικού της Ισπανίας εκείνη την εποχή, Χοσέ Λουίς Λόπεθ Σορς είχαν αθωωθεί για τα εγκλήματα της «καταστροφής του περιβάλλοντος και προστατευμένων φυσικών τοπίων».

Η αθωωτική απόφαση επικυρώθηκε για τους δύο τελευταίους.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Δικαστής διατάσσει την αποφυλάκιση υπό όρους εκατοντάδων μεταναστών που συνελήφθησαν στο Ιλινόι
Ομοσπονδιακός δικαστής στο Σικάγο ακύρωσε την επιχείρηση «Midway Blitz» της κυβέρνησης Τραμπ, κρίνοντας παράνομες τις μαζικές συλλήψεις της μεταναστευτικής αστυνομίας ICE
Διαδήλωση κατά της αστυνομίας μετανάστευσης ICE στο Σικάγο
Αρκούδες έκαναν «κατάληψη» στο χωριό Μπέλομπραντ στο Κόσοβο - Το δημοτικό σχολείο έβγαλε προειδοποίηση ότι οι μαθητές κινδυνεύουν
Σε βίντεο που τράβηξαν οι κάτοικοι οι αρκούδες φαίνονται κάνουν βόλτες, εξερευνώντας κήπους και αναποδογυρίζουν έπιπλα, αναζητώντας τροφή, ενώ πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να ανοίγουν μεγάλα, άσπρα σακιά με ζάχαρη
Αρκούδες
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κλιματική κρίση είναι υγειονομική – «Ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση»
«Η υγεία είναι ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση, όμως εδώ και πολύ καιρό, αποτελεί υποσημείωση στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα»
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κλιματική κρίση είναι υγειονομική – «Ο πιο επιτακτικός τομέας σε σχέση με την κλιματική δράση»