Κόσμος

Ισπανία: Στο 11,61% αυξήθηκαν τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών

Οι επισφαλείς χορηγήσεις των ισπανικών τραπεζών αυξήθηκαν σημειώνοντας νέο ρεκόρ τον Ιούνιο, φθάνοντας το 11,61% του συνόλου, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται ως άλλη μια ένδειξη της εμμένουσας αδυναμίας του τομέα παρά την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς τον τραπεζικό τομέα της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Οι επισφαλείς αυτές χορηγήσεις, κατά πλειονότητα στον τομέα των ακινήτων –δάνεια προς κατασκευαστικές εταιρίες και ιδιώτες που υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθούν– ανήλθαν συνολικά σε 176,42 δισεκατ. ευρώ τον Ιούνιο, ένα ποσό κατά έξι δισεκ. ευρώ μεγαλύτερο εν σχέσει με τον Μάιο (όταν το ποσοστό βρισκόταν στο 11,2%), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ισπανίας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας.

Οι επισφαλείς χορηγήσεις, δείκτης της ευάλωτης θέσης των τραπεζών, άρχισαν να αυξάνονται στα βιβλία όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ισπανίας αφού έσκασε η φούσκα των ακινήτων το 2008. Έχουν πλέον ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ, που είχαν φθάσει το Νοέμβριο του 2012 (11,37%).

Για τον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας, ο οποίος επλήγη εξαιτίας της έκθεσής του στον τομέα των ακινήτων, προοριζόταν το σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη τον Ιούνιο του 2012, βάσει του οποίου έχουν χορηγηθεί 41,3 δισεκ. ευρώ. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού οι αρχές της Ισπανίας δημιούργησαν μια δομή η οποία θα αναλάβει να χειριστεί τις επισφάλειες – μια «κακή τράπεζα», που βαπτίστηκε Sareb.

Για πρώτη φορά έπειτα από 17 μήνες, το ποσοστό και το ποσό των επισφαλών δανείων είχε πέσει τον Δεκέμβριο, μετά την μεταβίβαση τοξικών στοιχείων του ενεργητικού τεσσάρων εθνικοποιημένων ισπανικών τραπεζών στη Sareb. Όμως έκτοτε οι δείκτες αυτοί επανήλθαν σε ανοδική τροχιά.

Αν και η Ισπανία επωφελείται της σχετικής ηρεμίας στις αγορές εν σχέσει με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στις αγορές πριν από ένα χρόνο, και ιδίως της μείωσης του κόστους δανεισμού της, τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν επισημάνει την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκεται η ισπανική οικονομία, που έχει περιέλθει σε ύφεση από τα μέσα του 2011.

Το ποσοστό ανεργίας, που είχε φθάσει το 26,26% του ενεργού πληθυσμού το δεύτερο τρίμηνο, ανησυχεί ιδιαίτερα την Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισπανία: Στο 90,2% αυξήθηκε το δημόσιο χρέος τον Ιούνιο

Ισπανία: Έσωσαν μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στις ακτές

Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Βρετανίας – Ισπανίας για το Γιβραλτάρ

Σαρκαστικό video για την ανεργία: “Βρήκες δουλειά; Και τι θα πούμε τώρα στον κόσμο;”

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αποκαλύψεις στη δίκη του βαρυποινίτη, της 37χρονης Νάταλι και του «εισπράκτορα» στην Κύπρο - Τα τηλεφωνήματα από το κελί, οι θυρίδες και ο πίνακας μεγάλης αξίας
Ο βαρυποινίτης Γιώργος Ζαβράντωνας και η 37χρονη Νάταλι Τζιαπούρα κατάφεραν να κερδίσουν πάνω από 1.000.000 ευρώ, μέσα σε μόλις 6 μήνες
Νάταλι Τζιαπούρα
Σε ελληνόκτητο πλοίο η επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης – Δέχτηκε ρουκέτες και αναχαίτισε drones
Το ελληνόκτητο πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και το πλήρωμα - ανάμεσα στο οποίο δεν υπάρχουν Έλληνες, δέχθηκε εντολή να το εγκαταλείψει για λόγους ασφαλείας
Φωτογραφία αρχείου
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
1