Κόσμος

Ιταλία: Στο 70% η συμμετοχή στην απεργία – Διαδηλώσεις σε 54 πόλεις για τα εργασιακά

Σε κλοιό κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων ενάντια στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά βρίσκεται σήμερα η Ιταλία, λόγω της 8ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα.

Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη πορείες και διαδηλώσεις σε 54 πόλεις της Ιταλίας εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Ρέντσι.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο που οδηγεί στην κοινωνική σύγκρουση, ή να επιλέξει την διαπραγμάτευση. Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε», δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, του Cgil (κεντροαριστερό).

«Η απεργία μας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν χαίρει της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των Ιταλών. Δεν χρησιμεύει σε τίποτα το να μπορούν να απολύονται πιο εύκολα οι εργαζόμενοι, πρέπει να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά η διαφθορά και η φοροδιαφυγή», τόνισε ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, γραμματέας του συνδικάτου Fiom-Cgil, το οποίο αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος των εργατών μετάλλου.

Αναφερόμενος στην σημερινή πανεθνική στάση εργασίας, ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπογράμμισε ότι «εύχεται να γίνει αναφορά στις ήδη ειλημμένες αποφάσεις, όπως είναι ο νόμος για την μεταρρύθμιση του εργασιακού, αλλά και σε εκείνες που πρέπει να ληφθούν –ιδίως για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την στήριξη της εργασίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο- μέσα σε κλίμα ήρεμου διαλόγου».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δήλωσε από την Τουρκία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ότι «η γενική απεργία είναι μια μορφή ύψιστης διαμαρτυρίας, την οποία σεβόμαστε απόλυτα» και πρόσθεσε:  «Δεν έχουμε την ίδια άποψη με τα συνδικάτα, θα αλλάξουμε την χώρα και προς όφελός τους, αλλά εγγυόμαστε την μεγαλύτερη δυνατή θεσμική συνεργασία».

Οι ιταλικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έκαναν γνωστό ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, στην σημερινή στάση εργασίας συμμετείχε το 70% των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τζίμι Κίμελ επιστρέφει την Τρίτη στο ABC μετά την κατακραυγή για το κόψιμο του «Jimmy Kimmel Live!»
Το θρυλικό Jimmy Kimmel Live! «κόπηκε» επειδή ο παρουσιαστής είχε κατηγορήσει την αμερικανική δεξιά πως εκμεταλλεύτηκε πολιτικά τη δολοφονία του συντηρητικού ακτιβιστή, Τσάρλι Κερκ
Ο Τζίμι Κίμελ
Το Ισραήλ κατεδαφίζει τα σπίτια των Παλαιστινίων που σκότωσαν έξι ανθρώπους στην επίθεση σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ
Μάλιστα το Ισραήλ είχε διατάξει την κατεδάφιση όλων των σπιτιών που χτίστηκαν χωρίς άδεια στην Κατάνα και την Κουμπέιμπα, πόλεις καταγωγής των δραστών
Το σημείο της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ 1