Κόσμος

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Η ευρωπαϊκή Δημοκρατία περνάει… τεστ, με το ελληνικό ζήτημα

«Θα δούμε τι τέλος θα γραφτεί, διότι, στην φάση αυτή, μεγάλο μέρος της απόφασης βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ που οργάνωσε η εφημερίδα της Νάπολης Ιλ Ματτίνο.
 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Από την αρχή όλοι οι υπουργοί του Ecofin, ή μάλλον του Εurogroup, ανέπτυξαν διάλογο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, με τον οποίο έχω άριστη προσωπική σχέση. Ο μηχανισμός λήψης αποφάσεων, όμως, είναι τέτοιος που ορίζει να εξελιχθεί μια διαπραγμάτευση στην οποία συμμετέχουν οι λεγόμενοι θεσμοί των Βρυξελλών (από τη στιγμή που δεν ονομάζονται, πλέον, τρόικα -και οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν και το ΔΝΤ), διότι οποιοδήποτε πρόγραμμα, και όχι μόνον το ελληνικό, πρέπει να είναι λεπτομερές. Υπάρχει, δηλαδή, ένα τεχνικό επίπεδο της συζήτησης που πρέπει να αναπτυχθεί. Ο Τσίπρας έχει μια άμεση σχέση με την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ συμμετέχει σε συνεδριάσεις στις οποίες παίρνει μέρος και ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ, διότι είναι σαφές ότι στη διαπραγμάτευση αυτή υπάρχει μια πολιτική διάσταση πιο ισχυρή από την τεχνική».
 
Με αναφορά στη γενικότερη χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρώπη, ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν πρόσθεσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά από τότε που εξερράγη η χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρώπη, ως συνέπεια και της αμερικανικής κρίσης, που διεξάγονται και έντονες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε χώρες που βρίσκονται σε ιδιαίτερη δυσκολία και στους θεσμούς. Μια διαδικασία στην οποία συμπεριελήφθησαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κύπρος, για την οποία δεν μιλά κανείς αλλά εξέρχεται με ιδιαίτερα θετικό τρόπο από την κρίση».
 
Ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών ανέλυσε στη συνέχεια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κρίσης με αναφορά στην προσέγγιση που πρέπει να υιοθετηθεί, υπογραμμίζοντας:
 
«Το ότι υπάρχουν, δυστυχώς, πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να εφαρμοσθούν είναι κάτι το γενικευμένο. Η Ελλάδα εισήλθε στην χρηματοοικονομική κρίση με ιδιαίτερα χαμηλή ικανότητα ανάπτυξης. Το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα προέβλεπε τη συνταξιοδότηση των πολιτών στα πενήντα πέντε τους. Ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας είναι γεμάτος εμπόδια, με τεράστιες ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη δημόσια και φορολογική διοίκηση. Προσωπικά, θεώρησα πάντα ότι το πρώτο πρόβλημα αυτού του σίριαλ είναι να τεθεί η Ελλάδα σε θέση να αναπτυχθεί, χωρίς εξωτερική βοήθεια και να αντιμετωπίσει, συνεπώς, τα δομικά προβλήματα.
 
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επεχείρησαν να το κάνουν. Η τωρινή κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, είναι μια κυβέρνηση με διαφορετική εντολή, και η όλη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη πρέπει να σεβαστεί την κοινοβουλευτική κυριαρχία. Πρώτα από όλα εκείνη της Ελλάδας, αλλά και εκείνη όλων των άλλων χωρών μελών του Eurogroup, διότι αν υπάρξει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα, το γερμανικό, το σλοβενικό και το φινλανδικό Κοινοβούλιο πρέπει να το εγκρίνουν. Έστω και αν κάτι τέτοιο δεν απαιτείται, σε ό,τι αφορά την Ιταλία».
 
«Είμαστε αντιμέτωποι, λοιπόν, με ένα τεστ ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, δεν πρόκειται για την Ελλάδα κατά της Ευρώπης. Το θέμα είναι πώς χειριζόμαστε τη Δημοκρατία στην Ευρώπη. Ελπίζω ότι όλα αυτά θα επιτρέψουν να μετακινηθεί η όλη συζήτηση προς τον πραγματικό στόχο, που είναι να ξαναμπεί η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης», ολοκλήρωσε ο Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η κεντροδεξιά του Λουίς Μοντενέγκρο παραμένει στην εξουσία στην Πορτογαλία - Πανηγυρίζει η ακροδεξιά για την αύξηση των ποσοστών της
Η συμπολίτευση θα καταλάβει 89 έδρες από το σύνολο των 230 της πορτογαλικής εθνικής αντιπροσωπείας, πολύ λιγότερες από τις 116 που χρειάζονται για την απόλυτη πλειοψηφία.
Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Λουίς Μοντενέγκρο μετά τις εκλογές στην Πορτογαλία
1
«Ο Τζο Μπάιντεν θα παλέψει τον καρκίνο με αποφασιστικότητα» λέει ο Ομπάμα – «Θλίβομαι» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ
Μπαράκ Ομπάμα, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασαν τη θλίψη τους μετά την είδηση ότι ο Μπάιντεν διαγνώσθηκε με επιθετικής μορφής καρκίνο στον προστάτη με μετάσταση στα οστά
Ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν 10
Kαταγγελίες για ανάμειξη Ρωσίας και Γαλλίας μέσω Telegram στις προεδρικές εκλογές της Ρουμανίας - Διαψεύδει το Παρίσι
Οι καταγγελίες έρχονται λίγες ώρες μετά τη διαγραφή των social media του υποψήφιου Τζόρτζε Σιμιόν ο οποίος κατήγγειλε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για λογοκρισία
Telegram 5