Κόσμος

Και με τη “βούλα”! Νόμιμος οριστικά ο γάμος ομοφυλοφίλων στην Κολομβία

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Κολομβίας νομιμοποίησε οριστικά χθες Πέμπτη τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και η χώρα αυτή έγινε η τέταρτη της Νότιας Αμερικής που επιτρέπει τον γάμο ομοφυλοφίλων.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

“Η πλειοψηφία των δικαστών υποστήριξε ότι ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου δεν παραβιάζει την ισχύουσα συνταγματική τάξη”, δήλωσε η πρόεδρος του θεσμού Μαρία Βικτόρια Κάγε.

“Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος και αυτόνομος για να δημουργήσει μια οικογένεια (…) σύμφωνα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του και απολαμβάνοντας της ίδιας μεταχείρισης και προστασίας που εγγυώνται το Σύνταγμα και ο νόμος”, πρόσθεσε.

Στις αρχές Απριλίου, η Κολομβία είχε ήδη κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη νομιμοποίηση του γάμου των ομοφυλοφίλων, με μια ευνοϊκή ψηφοφορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου που είχε χαιρετισθεί ως “ιστορική” από την κοινότητα των ομοφυλοφίλων.

Σε συνεδρίαση της ολομέλειας στις 7 Απριλίου, έξι από τους εννέα δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου είχαν ψηφίσει κατά του αιτήματος του δικαστή Χόρχε Πρέτελτ, ο οποίος ζητούσε από το δικαστήριο να αρνηθεί στους ομοφυλοφίλους το δικαίωμα να παντρεύονται με τις ίδιες νομικές προϋποθέσεις με τους ετεροφυλόφιλους.

Το δικαστήριο είχε τότε διευκρινίσει πως ένας άλλος δικαστής, ο Αλμπέρτο Ρόχας, επρόκειτο “να προτείνει έναν νέο νόμο” που θα εξεταζόταν κατά την επόμενη συνεδρίαση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια οριστική απόφαση για τη νομιμοποίηση του γάμου για όλους.

Εκτός από την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη, που έχουν νομιμοποιήσει την ένωση αυτή, το Μεξικό άνοιξε πρόσφατα τον δρόμο για τον γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου.

Άλλες χώρες της ηπείρου έχουν εγκρίνει τις πολιτικές ενώσεις μεταξύ των ομοφυλοφίλων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού, μιας πολύ καθολικής χώρας, είχε εκδώσει τον Ιούνιο του 2015 απόφαση με την οποία κήρυττε αντισυνταγματική οποιαδήποτε απόφαση για απαγορευση του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου σε μία από τις πολιτείες του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάος στην Ιταλία: Πελάτες «έπαιξαν» μπουνιές στην προσπάθεια να αγοράσουν ρολόγια Royal Pop της Swatch και της Audemars Piguet
Στιγμές έντασης επικράτησαν όταν η ασφάλεια χρειάστηκε να παρέμβει για να ηρεμήσει τους παρευρισκόμενους οι οποίοι εξαγριώθηκαν μόλις έμαθαν ότι τα πολυτελή ρολόγια εξαντλήθηκαν
Χάος στην Ιταλία: Πελάτες «έπαιξαν» μπουνιές στην προσπάθεια να αγοράσουν ρολόγια Royal Pop της Swatch και της Audemars Piguet