Τρίτη, 25 Ιουν.
31oC Αθήνα

Κάιρο: Ο πρώτος γυναικείος αγώνας δρόμου για την εξάλειψη της βίας [pics]

Κάιρο: Ο πρώτος γυναικείος αγώνας δρόμου για την εξάλειψη της βίας [pics]

Εκατοντάδες γυναίκες έλαβαν μέρος στον αγώνα δρόμου στο Κάιρο, στο πλαίσιο εκστρατείας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Στην πρώτη εκδήλωση αυτού του είδους, γυναίκες που αμφισβητούν τους συντηρητικούς κοινωνικούς κανόνες εκμεταλλεύτηκαν τη μειωμένη κυκλοφορία λόγω Σαββατοκύριακου για να διαγωνιστούν σε έναν αγώνα δρόμου οκτώ χιλιομέτρων στη συνοικία Ηλιούπολη στο Κάιρο.

Αγώνας δρόμου - Κάιρο

«Ήρθα σήμερα σε αυτό τον αγώνα δρόμου στο Κάιρο έτσι ώστε όλες οι γυναίκες να μπορούν να τρέχουν στους δρόμους χωρίς φόβο ή ανησυχία», δήλωσε η 52χρονη Αμάνι Χαλίλ, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση αφού ολοκλήρωσε την κούρσα σε λιγότερο από 39 λεπτά.

Αγώνας δρόμου - Κάιρο

Ειδικοί τους οποίους ρώτησε το Thomson Reuters Foundation πέρυσι χαρακτήρισαν το Κάιρο την πιο επικίνδυνη στον κόσμο μεγαλούπολη για τις γυναίκες, λόγω της έλλειψης προστασίας από σεξουαλική βία και βλαβερές πολιτιστικές πρακτικές, καθώς και πρόσβασης στην υγειονομική φροντίδα και σε χρηματοδότηση.

 

Δεν είναι σύνηθες για τις γυναίκες να αθλούνται σε δημόσιους χώρους στο Κάιρο, όπου συχνά αντιμετωπίζουν παρενόχληση.

«Είναι η πρώτη εκδήλωση μόνο για κορίτσια», δήλωσε η 24χρονη Γιασμίν Μαμντούχ, η οποία έλαβε μέρος στον αγώνα δρόμου μαζί με τη μικρότερη αδελφή της.

 

Στον αγώνα πήρε μέρος και η πρωταθλήτρια bodybuilding, Dina Abdel-Maksoud

 

«Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να πούμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και να τρέξουμε ελεύθερα, και να κάνουμε ό,τι κάνουν κι εκείνα, τα αγόρια. Κανένας δεν μπορεί να μας ενοχλήσει και να μας αποτρέψει από το να κάνουμε αυτό που θέλουμε», το μήνυμα που έστειλε η Μαμντούχ από το Κάιρο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις