Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Αυστραλία: «Βλέπουν» κορύφωση κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα

Καλπάζει ο κορονοϊός στην Αυστραλία: «Βλέπουν» κορύφωση κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα

Η Αυστραλία δυσκολεύεται να θέσει υπό έλεγχο το τρίτο κύμα πανδημίας ΚΟΡΟΝΟΪΟΣτου κορονοϊού, το οποίο ανάγκασε τις αρχές να επιβάλουν lockdowns στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη, καθώς και στην πρωτεύουσα, την Καμπέρα. Ο μισός και πλέον από τον πληθυσμό της χώρας, που φθάνει τα 25 εκατομμύρια, είναι υποχρεωμένος να μένει σπίτι.

Την ίδια ώρα, οι αρχές στη Νέα Νότια Ουαλία -την πολιτεία της Αυστραλίας που συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο του τρέχοντος κύματος της πανδημίας- προειδοποίησαν σήμερα ότι τα κρούσματα προβλέπεται να φθάσουν στην κορύφωση την επόμενη εβδομάδα και τόνισαν πως καταβάλλεται προσπάθεια να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης πριν υπάρξει άρση των περιοριστικών μέτρων.

Η πολιτειακή πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, η Γκλάντις Μπερετζίκλιαν, δήλωσε πως το κυβερνητικό μοντέλο υποδεικνύει ότι στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να καταγραφεί ο υψηλότερος αριθμός ασθενών που θα χρειάζονται εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Τόνισε πως περιμένει «επιπλέον πίεση στο σύστημα» των νοσοκομείων μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται ημερησίως ενδέχεται να φθάσει ακόμη και τα 2.000 περί τα τέλη του μήνα, με βάση το μοντέλο.

Η πρόβλεψη αυτή πάντως «βασίζεται σε αρκετά πράγματα, σε αρκετές μεταβλητές (…) Αν πολλοί από εμάς κάνουμε τα λάθος πράγματα, αν υπάρξουν πολλά συμβάντα υπερμετάδοσης, μπορεί να δούμε ακόμη πιο υψηλούς αριθμούς», προειδοποίησε η κυρία Μπερετζίκλιαν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ, την πολιτειακή πρωτεύουσα.

Επί του παρόντος στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 1.071 ασθενείς με την COVID-19, 177 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων 67 διασωληνωμένοι. Αξιωματούχοι πάντως καθησυχάζουν θυμίζοντας ότι ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ είχε τετραπλασιαστεί στις αρχές του 2020.

Σήμερα η πολιτεία ανακοίνωσε πως το προηγούμενο 24ωρο διαγνώστηκαν 1.281 κρούσματα του SARS-CoV-2, από 1.485 χθες, ενώ υπέκυψαν 5 ασθενείς με την COVID-19.

Η Βικτόρια, όπου υπάγεται η Μελβούρνη, κατέγραψε σήμερα 246 κρούσματα του ιού, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό μέχρι στιγμής φέτος.

Παρά το τρίτο κύμα, η Αυστραλία πιστώνεται πως διατήρησε τα επίπεδα των μολύνσεων και των θανάτων σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλα κράτη με συγκρίσιμα επίπεδα πληθυσμού και οικονομικής ανάπτυξης. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει μέχρι σήμερα τους 1.044 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου περίπου 63.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Οι αρχές προσπαθούν να επιταχύνουν την εκστρατεία ανοσοποίησης, ώστε να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι η ελευθερία κίνησης θα αποκατασταθεί όταν το ποσοστό των πολιτών άνω των 16 ετών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως φθάσει το 70-80%.

Μέχρι τώρα, έχει εμβολιαστεί πλήρως λίγο πάνω από 38% του πληθυσμού. Με βάση τον τρέχοντα ρυθμό η Αυστραλία αναμένει να φθάσει στο 70% στις αρχές Νοεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα η Αυστραλία έκλεισε συμφωνίες για την ανταλλαγή εμβολίων και αναμένει να λάβει 4,5 εκατ. δόσεις του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech, τη διπλάσια ποσότητα από αυτή που παρέλαβε αυτόν τον μήνα. Σχεδόν μισό εκατ. δόσεις, η πρώτη παρτίδα, παραλήφθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τις αυστραλιανές αρχές, αναμένεται επίσης στη χώρα παρτίδα 1 εκατ. δόσεων του εμβολίου της αμερικανικής Moderna. Το σκεύασμα αυτό θα γίνει το τρίτο που αξιοποιείται στη χώρα, έπειτα από αυτά των Pfizer και AstraZeneca.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις