Κόσμος

“Κασσάνδρα” ο Σόιμπλε: Μετά το Brexit θα έρθει… τσουνάμι φυγής!

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την επόμενη μέρα της Ευρώπης σε περίπτωση που επικρατήσει το Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία. Γιατί αν έρθει το Brexit, θα ακολουθήσουν κι άλλοι...

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, πως δεν μπορεί να αγνοήσει την πιθανότητα να εγκαταλείψουν κι άλλες χώρες την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τους Βρετανούς, αν αυτοί τελικά επιλέξουν Brexit.

«Δεν μπορείς να το αποκλείσεις» δήλωσε ο Σόιμπλε σύμφωνα με την προδημοσίευση μέρους της συνέντευξής του, που δημοσιεύεται αύριο Σάββατο (11.06.2106). «Πώς θα αντιδρούσε, για παράδειγμα, η Ολλανδία που παραδοσιακά είναι πολύ στενός σύμμαχος της Βρετανίας;» διερωτήθηκε ο Γερμανός υπουργός.

Όπως είπε, εάν η Βρετανία ήταν η μόνη χώρα που θα αποχωρούσε από την ΕΕ, ο ίδιος δεν θα ανησυχούσε για την ύπαρξη της Ένωσης: «Εάν υπάρξει ανάγκη, η Ευρώπη θα λειτουργήσει χωρίς τη Βρετανία». Είπε ότι το αίτημα για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση – το οποίο διατύπωσαν κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί – δεν συνιστά απάντηση στο Brexit.

Δήλωσε ότι ακόμα κι αν μια μικρή πλειοψηφία των Βρετανών ταχθεί υπέρ της αποχώρησης, «χρειάζεται να το αντιληφθούμε αυτό ως προειδοποίηση και ως στοιχείο αφύπνισης για να μην συνεχίσουμε να ενεργούμε με τον τρόπο που κάναμε έως τώρα».

Φυσικά συνέντευξη Σόιμπλε χωρίς… προειδοποιήσεις δεν μπορεί να υπάρξει… Έστειλε λοιπόν μήνυμα στη Βρετανία ότι θα υποστεί οικονομικές επιπτώσεις εάν αποχωρήσει από την ΕΕ δεδομένου ότι έχει στενές διασυνδέσεις με άλλες χώρες-εταίρους, ανέφερε το περιοδικό.

«Θα ήταν θαύμα εάν η αποχώρηση της Βρετανίας δεν είχε καθόλου οικονομικά μειονεκτήματα», είπε. Και σημείωσε ότι ένα Brexit θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε χώρες-εταίρους, αλλά ο ίδιος και οι ομόλογοί του στην ευρωζώνη θα κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν αυτές τις συνέπειες: «Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια για να περιορίσουμε τους κινδύνους».

Ο Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι η Βρετανία θα μπορεί να συνεχίσει να επωφελείται από την ενιαία αγορά της Ευρώπης, όπως η Νορβηγία ή η Ελβετία, σε περίπτωση Brexit: «Για αυτό, η χώρα θα χρειαστεί να εμμείνει στους κανόνες της ένωσης, από την οποία τώρα θέλει να αποχωρήσει».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Όσα είναι γνωστά για το πυρηνικό «φρούριο» Φορντό στο Ιράν που στοχεύει το Ισραήλ - Γιατί δεν είναι το νέο Τσέρνομπιλ;
Σε αντίθεση με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, όπου ένα πλήγμα μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή ραδιενέργειας– το Φορντό χρησιμοποιεί εμπλουτισμένο ουράνιο σε μορφή εξαφθοριούχου αερίου που είναι επικίνδυνο αλλά δεν παρουσιάζει τον ίδιο βαθμό ραδιολογικού κινδύνου
Ιρανοί τεχνικοί εργάζονται στο Φορντό σε μια νέα εγκατάσταση παραγωγής καυσίμου ουρανίου για έναν σχεδιαζόμενο πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέως ύδατος, λίγο έξω από την πόλη Ισφαχάν, 410 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης το 2009 2
Νέα επίθεση με υπερηχητικούς πυραύλους Fattah από το Ιράν στο Ισραήλ – Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι χτυπήθηκε κτίριο της Ερυθράς Ημισελήνου
Ο πόλεμος που απειλεί με γενικευμένη σύρραξη και ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή συμπληρώνει την έκτη ημέρα του
Ισραηλινός πύραυλος αναχαίτισης αφήνει ίχνη καπνού καθώς εκτοξεύεται πύραυλος από το Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 43 λεπτά
8