Κόσμος

Καταγγέλουν τη Δαμασκό για χρήση αερίου χλωρίου ως χημικό όπλο τον Μάρτιο

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) κατηγόρησε σήμερα τη συριακή κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε έξι φορές τον Μάρτιο βαρέλια με χλώριο, ως χημικό όπλο, σε επιθέσεις στη βορειο-δυτική χώρα που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Ο αναπληρωτής διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ναντίμ Χούρι, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα χημικά όπλα να απαντούν με χρήση στρατιωτικής βίας σε αυτό που συνιστά παραβίαση της συνθήκης” που έχει υπογραφεί από τη Συρία.

Σύμφωνα με το Human Rights Watch, οι έξι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της 16ης και 31ης Μαρτίου στην επαρχία Ιντλίμπ, τρεις από τις οποίες εναντίον της τοποθεσίας Σερμίν, μια κατά της πόλης Ιντλίμπ, μια κατά του χωριού Κμένας και άλλη μια εναντίον της περιοχής Μπινίς. Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν τον θάνατο ενός ανθρώπου στη Σερμίν, ενώ 206 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους 20 εργαζόμενοι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Στόχος όλων των επιθέσεων ήταν εδάφη που ελέγχονταν από ένοπλες ομάδες ανταρτών, κατά τη διάρκεια της μάχης για την κατάληψη της Ιντλίμπ που εξαπέλυσαν το Μέτωπο αλ-Νόσρα, η συριακή οργάνωση του δικτύου Αλ Κάιντα και άλλες οργανώσεις ισλαμιστών.

Το HRW υπενθυμίζει ότι η Δαμασκός υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2013 τη Σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων και ότι στις 6 Μαρτίου του 2015 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση που καταδικάζει τη χρήση του αερίου χλωρίου ως χημικού όπλου στη συριακή σύγκρουση, χωρίς να κατονομάζει τους υπεύθυνους.

Το Συμβούλιο “αποφάσιζε” σε περίπτωση μη σεβασμού προγενέστερων αποφάσεων για τα συριακά χημικά όπλα “να λαμβάνει μέτρα στο πλαίσιο του Αεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ” που προβλέπει κυρώσεις, και μάλιστα τη χρήση στρατιωτικής βίας προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του.

“Η συριακή κυβέρνηση αψηφά για μια ακόμη φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρέπει να χρονοτριβεί ώστε να παρέμβει και να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση να σταματήσει” τη χρήση χημικών όπλων, επιμένει ο Ναντίμ Χούρι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκληρή γραμμή Τραμπ απέναντι στο Ιράν: «Ίσως είμαστε καλύτερα χωρίς συμφωνία»
Ο Αμερικανικός πρόεδρος χαρακτήρισε προδότες τους επικριτές του, ενώ ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες
«Τεράστιο κόστος και συνέπειες» με τους νέους δασμούς Τραμπ στα αυτοκίνητα από την ΕΕ – Η απάντηση της Κομισιόν
Η απάντηση της ΕΕ έρχεται μετά την κατηγορία του Τραμπ προς την ΕΕ ότι δεν συμμορφώνεται «στο σύνολό της» με τη εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε και την ανακοίνωσή του ότι θα αυξήσει τους δασμούς στο 25%
Αυτοκίνητα 10
Αυτοκτόνησε γιος Νορβηγών διπλωματών που έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια από τον σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Επστάιν
Το ζευγάρι των Νορβηγών είχε αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τον ρόλο του στις Συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του 1990, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Τζέφρι Επστάιν