Κόσμος

Η κατασκευή του φράγματος Jatigede στον ποταμό Σιμανούκ άλλαξε τη ζωή των κατοίκων

Διασχίζοντας τα βουνά στη δυτική επαρχία Τζαουά Μπαράτ της Ινδονησίας, ένας ασημένιος «δράκος» εμφανίζεται μπροστά στα μάτια του ταξιδιώτη. Είναι ο ποταμός Σιμανούκ, λίκνο της ζωής για τους κατοίκους της δυτικής Ινδονησίας, όπως οι βροχοπτώσεις στη διάρκεια της ξηρασίας.

Πάνω από μισό αιώνα η εκάστοτε κυβέρνηση και οι κάτοικοι σχεδίαζαν να κατασκευάσουν ένα φράγμα για να δαμάσουν τον Σιμανούκ, όμως όλα απέβαιναν μάταια εξαιτίας τεχνικών και χρηματοδοτικών προβλημάτων. Η κατάσταση άλλαξε το 2007 όταν η κυβέρνηση της Ινδονησίας υπέγραψε συμφωνία με μεγάλη κινεζική εταιρία για την κατασκευή του Φράγματος Jatigede.

Μετά οκτώ χρόνια σκληρής δουλειάς, τον Αύγουστο του 2015, το Φράγμα Jatigede ολοκληρώθηκε παρόλες τις δυσκολίες. Την ίδια χρονιά εγκαινιάσθηκε και η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού του φράγματος, με προβλεπόμενη ικανότητα ισχύος 110.000 κιλοβατώρων, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019. Μόλις αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια, ο σταθμός θα περιορίσει σημαντικά την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Με ύψος 110 μέτρα και μήκος 1.670 μέτρα, το φράγμα Jatigede εκτείνεται σε δύο όρη στην περιοχή Σουμεντάνγκ της δυτικής Ινδονησίας. Το φράγμα έχει συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης 1.063 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και επιφάνεια άρδευσης 900.000 στρεμμάτων γεωργικής γης. Το φράγμα όχι μόνο προστατεύει την περιοχή από τις πλημμύρες του ποταμού Σιμανούκ, αλλά χρησιμεύει και ως πηγή άρδευσης, παραγωγής ενέργειας, αλιείας καθώς και ως αξιοθέατο.

Το φράγμα άλλαξε τη ζωή όλης της γύρω περιοχής, η οποία πριν από την κατασκευή του ήταν μία περιθωριοποιημένη πρωτόγονη ζούγκλα. Τα τελευταία 10 χρόνια τα παρακείμενα χωριά έχουν ευεργετηθεί από την αύξηση των εμπορικών δραστηριοτήτων, την κατασκευή δρόμων, την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών. Επίσης η κατασκευή του φράγματος δημιούργησε χιλιάδες ευκαιρίες απασχόλησης για τους χωρικούς, οι οποίοι εκπαιδεύονται να γίνουν επαγγελματίες και να αυξήσουν έτσι το εισόδημά τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι Φρουροί της Επανάστασης μπλοκάρουν τον πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν - Στρατιωτικός κλοιός γύρω από τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ
Πληροφορίες του Iran International, αναφέρουν ότι οι Φρουροί κρατούν απομονωμένο τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, μπλοκάρουν διορισμούς και ασκούν de facto εξουσία
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Η KitKat έφτιαξε tracker για να βρει τις 413.793 κλεμένες σοκολάτες και ζητάει τη βοήθεια του κόσμου
«Πραγματικά θέλουμε να μάθουμε πού έχουν καταλήξει. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε έναν Tracker Κλεμμένων KitKat, που σας επιτρέπει να ελέγξετε αν το KitKat σας προέρχεται από την παρτίδα που αγνοείται»
KitKat
«Φτιάξαμε ομάδα 35 χωρών για ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο» τόνισε ο Κιρ Στάρμερ
Και υπογράμμισε ότι η συνεργασία με συμμάχους στοχεύει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στη διατήρηση της ελευθερίας μετακίνησης πλοίων σε στρατηγικούς θαλάσσιους διαδρόμους
Ο Κιρ Στάρμερ
Ιράν σε Τραμπ: Πέτυχες την αλλαγή του καθεστώτος στα Στενά του Ορμούζ - Θα ανοίξουν αλλά όχι για εσένα
«Ο Τραμπ πέτυχε επιτέλους το όνειρό του για αλλαγή καθεστώτος - αλλά στο θαλάσσιο καθεστώς της περιοχής», ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού Κοινοβουλίου
Στενά Ορμούζ