Κόσμος

Κατηγορηματικά αντίθετος ο Κουρτς στην έκδοση κορονο-ομολόγων

Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς απορρίπτει εκ νέου την έκδοση ευρωομολόγου και την κοινοτικοποίηση χρεών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Την κατηγορηματική αντίθεση του στην έκδοση των αποκαλούμενων “κορονοομολόγων” , δηλαδή ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός, όπως επίσης και την αντίθεσή του στην κοινοτικοποίηση χρεών στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, λίγες ώρες πριν από την αποψινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος διαβεβαίωνε ότι η Αυστρία θα συνεχίσει να βοηθά και να δείχνει αλληλεγγύη απέναντι στις χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τον κορονοϊό, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Ανέφερε επίσης πως, ενόψει της αποψινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, έχει ανταλλάξει απόψεις με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Ολλανδίας και της Σουηδίας (σ.σ. οι οποίες, μαζί με την Αυστρία, ζητούσαν έως τώρα έναν περιορισμό του κοινοτικού προϋπολογισμού περίπου στο 1% του ΑΕΠ).

Όπως αναφερόταν από την Αυστριακή Καγκελαρία, ο καγκελάριος Κουρτς βρίσκεται σε επαφή τόσο με την Γερμανίδα ομόλογό του Αγκέλα Μέρκελ, όσο και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη Σύνοδο Κορυφής δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις, ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βιέννη ο διευθυντής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αυστρία Μάρτιν Ζέλμαϊερ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι μία συμφωνία για τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προτείνει να χρησιμοποιηθεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ ως “αξιόπιστη υπόσχεση” για να δοθούν δάνεια στις χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν ευνοϊκά μέσω ομολόγων.

Κατά την άποψή του, πρότυπα γι’ αυτή τη χρηματοδότηση μέσω ομολόγων υπάρχουν από τη δημοσιονομική κρίση, όταν, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πάρει το 2020 χρήματα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν νομικά εφικτό στη βάση του ‘Αρθρου 112 (2) της Συνθήκης της ΕΕ.

Πηγη ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πούτιν για τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια: «Οι Ευρωπαίοι είναι ληστές, θα έχουν σοβαρές συνέπειες» - Δείτε live
Δηλώνει έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και τονίζει πως το Κίεβο δεν είναι έτοιμο για ειρηνευτικές συνομιλίες - Υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Ρωσίας στα δικαστήρια σχετικά με τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
Βλαντιμίρ Πούτιν
9
Ο Πούτιν δηλώνει πρόθυμος να λήξει τον πόλεμο και ρίχνει το «μπαλάκι» στην Ουκρανία: «Δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες»
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα εδάφη που κατακτά τον τελευταίο καιρό ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι «προελαύνει σε όλα τα μέτωπα»
Βλαντιμίρ Πούτιν