Κόσμος

Καζακστάν: Σενάρια για ρωσικά αντιαεροπορικά πυρά πίσω από τη συντριβή του αεροπλάνου

Την ώρα της συντριβής περιοχές της νότιας Ρωσίας δέχτηκαν επίθεση από drones

Μυστήριο καλύπτει την αεροπορική τραγωδία στο Καζακστάν, όπου 38 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους ανήμερα των Χριστουγέννων (25.12.2024), καθώς υπάρχουν αναφορές ότι το αεροπλάνο ενδεχομένως να δέχτηκε αντιαεροπορικά πυρά από τη Ρωσία.

Σημειώνεται πως το αεροπλάνο απογειώθηκε από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με προορισμό την πόλη Γκρόζνι της Ρωσίας. Ωστόσο, λόγω της πυκνής ομίχλης ο πιλότος δεν μπορούσε να προσγειωθεί στη ρωσική πόλη και έτσι το αεροπλάνο βρέθηκε να κάνει κύκλους πάνω από την πόλη Ακτάου του Καζακστάν.

Λίγη ώρα αργότερα το αεροπλάνο κατέπεσε στην πόλη Ακτάου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 38 από τους 67 επιβαίνοντες. Βίντεο από το σημείο δείχνουν τη στιγμή της συντριβής αλλά και τους επιζώντες να βγαίνουν μέσα από τα συντρίμμια.

Οι φωτογραφίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δεν αποκλείουν το γεγονός το αεροπλάνο να δέχτηκε πυρά και αυτός ήταν ο λόγος που συνετρίβη. Σύμφωνα με το Euronews, επιζώντες κατέθεσαν πως άκουσαν μια έκρηξη και είδαν κάτι που έμοιαζε με θραύσματα να χτυπούν το αεροπλάνο και να καταστρέφουν την άτρακτο.

Ειδησεογραφικά μέσα του Αζερμπαϊτζάν αναφέρουν πως «η ζημιά στο αεροσκάφος υποδηλώνει ότι το αεροπλάνο μπορεί να χτυπήθηκε κατά λάθος από ένα σύστημα αεράμυνας» και συγκεκριμένα από την αεράμυνα της Ρωσίας. Την ώρα της συντριβής η νότια Ρωσία δέχτηκε επίθεση με drones.

Ωστόσο, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Ρωσίας, Rosaviatsia, υποστήριξε ότι οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι οι πιλότοι θέλησαν να προσγειώσουν το αεροπλάνο μετά από χτύπημα πουλιών.

 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες για τους λόγους πίσω από τη συντριβή, αλλά είπε ότι ο καιρός ανάγκασε το αεροπλάνο να αλλάξει από την προγραμματισμένη πορεία του: «Οι πληροφορίες που μου δόθηκαν είναι ότι το αεροπλάνο άλλαξε πορεία μεταξύ Μπακού και Γκρόζνι λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο του Ακτάου, όπου συνετρίβη κατά την προσγείωση».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διαταχθεί τριμερής έρευνα από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν για να εξακριβωθούν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας. 

Η Azerbaijan Airlines ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της από το Μπακού προς το Γκρόζνι, της πρωτεύουσα της Τσετσενίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Λάρι Σάμερς παραιτήθηκε από το ΔΣ της OpenAI μετά τις αποκαλύψεις για σχέσεις με τον Επστάιν
Η ανακοίνωσηση ήρθε μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση από το Κογκρέσο εγγράφων που δείχνουν ότι διατηρούσε στενή σχέση με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Επστάιν
Λάρι Σάμερς
Ουκρανία: 20 νεκροί από ρωσικά πλήγματα την ώρα που ο Ζελένσκι αναζητά διπλωματική διέξοδο στην Τουρκία
Τουλάχιστον 20 νεκροί και περισσότεροι από 60 τραυματίες σε μεγάλη επίθεση στα δυτικά της Ουκρανίας, την ώρα που ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθεί στην Τουρκία να «αναβιώσει» την ειρηνευτική διαδικασία
Οι συνέπειες των ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία
Η Βουλή της Ιταλίας ενέκρινε ιστορικό νόμο για τη σεξουαλική βία - «Δεν υπάρχει συναίνεση αν δεν είναι ελεύθερη και επίκαιρη»
«Οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη πραγματοποιείται χωρίς να υπάρχει ελεύθερη και επίκαιρη συναίνεση του εμπλεκόμενου ατόμου, συνιστά αδίκημα σεξουαλικής βίας», αναφέρεται στον σχετικό νόμο
Τζόρτζια Μελόνι