Τετάρτη, 29 Μαΐ
20oC Αθήνα

Κενυάτες εναντίον της Βρετανίας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Ζητούν έρευνα για βασανιστήρια στην αποικιοκρατία

ΦΩΤΟ REUTERS
Reuters

Μια ομάδα κενυατών προσέφυγε εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Διακιωμάτων για κλοπή γης, βασανιστήρια και κακομεταχείριση στη διάρκεια της αποικιοκρατίας. Η ομάδα από την Κένυα επιδιώκει την περεταίρω έρευνα για την υπόθεση. 

Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η ομάδα επιδιώκει τη διεξαγωγή έρευνας αλλά και επανορθώσεις για εγκλήματα που, όπως λένε, διαπράχθηκαν στη δυτική περιφέρεια Κερίτσο της Κένυας, που είναι τώρα μία από τις πιο σημαντικές σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή τσαγιού.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέφυγε δυστυχώς κάθε πιθανή οδό επανορθώσεων. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε στο δικαστήριο για τους πελάτες μας έτσι ώστε αυτή η ιστορία να αποκατασταθεί», δήλωσε ο δικηγόρος Τζόελ Κιμουτάι Μπόζεκ, ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα.

Το υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης της Βρετανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια. «Εμπιστεύονται το δικαστήριο ώστε να αναλάβει τις επανορθώσεις που οφείλονται στα θύματα», ανέφερε η νομική ομάδα.

Οι βρετανικές επανορθώσεις για εγκλήματα της εποχής της αποικιοκρατίας είναι σπάνιες αλλά όχι κάτι πρωτόγνωρο. Το 2013 η Βρετανία συμφώνησε σε έναν διακανονισμό αποζημίωσης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε Κενυάτες που είχαν βασανιστεί από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις στη διάρκεια μιας εξέγερσης προς το τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει πως τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Κενυάτες από την περιφέρεια Κερίτσο υπέστησαν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων και εκτοπισμών στη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατικής διακυβέρνησης, η οποία τελείωσε το 1963.

Πολλοί εξακολουθούν να υφίστανται οικονομικές συνέπειες από την κλοπή της γης τους, έχουν πει τα Ηνωμένα Έθνη, ακόμη κι αν αυτή η γη έχει καταστεί επικερδής για πολυεθνικές επιχειρήσεις.

«Σήμερα, μερικές από τις πιο εύρωστες εταιρίες τσαγιού, όπως η Unilever, η Williamson Tea, η Finlay’s και η Lipton, κατέχουν και καλλιεργούν αυτά τα εδάφη και συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν και να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη», ανέφεραν σε μια δήλωση οι ενάγοντες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις