Κόσμος

Κίνα: Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράν

Η Κίνα είναι από τους βασικούς οικονομικούς και διπλωματικούς υποστηρικτές του Ιράν

Η Κίνα «ανησυχεί ιδιαίτερα» για τις «σοβαρές συνέπειες» που μπορεί να επιφέρει η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Κίνα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν και αντιτίθεται σε ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις ή επεκτείνουν τη σύγκρουση. Η ξαφνική αναζωπύρωση των εντάσεων στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Λιν Τζιάν.

«Η Κίνα καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να κάνουν περισσότερα για να προωθήσουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Η Κίνα είναι έτοιμη να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο βοηθώντας στην αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Για την ιστορία, η Κίνα είναι από τους βασικούς οικονομικούς και διπλωματικούς υποστηρικτές του Ιράν. Είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου και έχει επανειλημμένα επικρίνει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη χώρα.

Το Πεκίνο, μαζί με τη Μόσχα, έχει επανειλημμένα υποστηρίξει το Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη. Την Πέμπτη, η Κίνα, μαζί με τη Ρωσία και την Μπουρκίνα Φάσο, καταψήφισαν ψήφισμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που δήλωνε ότι το Ιράν δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του για μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Η πρόταση – που υποβλήθηκε από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία – σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο παρατηρητής του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα κατά του Ιράν εδώ και 20 χρόνια.

Τον Μάρτιο, η Κίνα φιλοξένησε Ιρανούς και Ρώσους αξιωματούχους για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πίεζε για μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Οι τρεις χώρες ζήτησαν διπλωματία για «πιέσεις και απειλές» και τερματισμό «όλων των παράνομων μονομερών κυρώσεων» κατά του Ιράν.

Τον επόμενο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό του ότι το Πεκίνο υποστηρίζει το Ιράν να διεξάγει συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις ΗΠΑ και αντιτίθεται στη χρήση βίας και στις «παράνομες» μονομερείς κυρώσεις για την επίλυση του ζητήματος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ανάλυση CNN: Οι ζημιές στις τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά την επίθεση του Ισραήλ – Πόσο επηρεάζουν τον σχεδιασμό της Τεχεράνης
Το μέγεθος των ζημιών και το κατά πόσο μπορεί να επιβιώσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένει ασαφές - Ισραήλ και Ιράν έχουν διαφορετικές εκδοχές
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ισφαχάν του Ιράν
Χάος στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ προειδοποιεί τους Ιρανούς να φύγουν από περιοχές κοντά σε εργοστάσια όπλων – «Η Τεχεράνη θα γίνει Βηρυτός»
Οι νεκροί στο Ισραήλ έφτασαν τους 13 μεταξύ των οποίων και 3 παιδιά - Επιστρέφει ο Χαγκάρι - Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 80 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας
Μεγάλες καταστροφές στην πόλη Τάμρα του Ισραήλ
Ανανεώθηκε πριν 35 λεπτά
20
Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου για τη δολοφονία της Δημοκρατικής βουλευτή και του συζύγου της στη Μινεσότα
Ο φερόμενος ως δράστης είναι ο Βανς Λούθερ Μπέλτερ, 57 ετών, πολιτικός διορισμένος στο παρελθόν από τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Τιμ Γουόλζ και παραμένει ασύλληπτος
Ο ύποπτος για τη δολοφονία της Μελίσα Χόρτμαν
Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Πρωτοβουλία Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας για συνομιλίες με Ιράν - 10 νεκροί στο Ισραήλ πάνω από 200 τραυματίες
Το Ιράν χτύπησε πολλές κατοικημένες περιοχές του Ισραήλ ισοπεδώνοντας κτίρια - Ακούστηκαν εκρήξεις στην Ιερουσαλήμ - Το Τελ Αβίβ στόχευσε σε εγκαταστάσεις πυρηνικών στο Ιράν
Διασώστες βγάζουν από κατεστραμμένα κτίρια γυναίκες
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
11