Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Κίνα: Νεκροί 9 μεταλλωρύχοι που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 14 μέρες στο ορυχείο (vid)

Κίνα: Νεκροί 9 μεταλλωρύχοι που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 14 μέρες στο ορυχείο (vid)
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Εννέα από τους 10 μεταλλωρύχους που βρίσκονταν ακόμα εγκλωβισμένοι στις υπόγειες στοές ενός ορυχείου χρυσού στην Κίνα εδώ και 14 μέρες εντοπίστηκαν νεκροί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Δευτέρα (25/1). Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν την Κυριακή να απεγκλωβίσουν 11 μεταλλωρύχους, με τους περισσότερους να είναι σε καλή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στις 10 Ιανουαρίου στο ορυχείο χρυσού στην Τσισιά, στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας, είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν 22 μεταλλωρύχοι σε βάθος αρκετών εκατοντάδων μέτρων. Έκτοτε, 10 μεταλλωρύχοι έχασαν τη ζωή τους, 11 απεγκλωβίστηκαν την Κυριακή (24/1) ζωντανοί και ένας συνεχίζει να αγνοείται, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Πάνω από 600 διασώστες συμμετέχουν στις προσπάθειες εντοπισμού των εργατών.

Click4more: Κίνα: Κοιλώματα σε φρεάτιο «έσωσαν» τους μεταλλωρύχους που είχαν παγιδευτεί για 14 μέρες (pics, vid)

Ο επικεφαλής μηχανικός για τη διάσωση στο ορυχείο δήλωσε την Κυριακή (24/1) ότι οι 11 μεταλλωρύχοι διασώθηκαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο χάρη σε κοιλώματα που εντοπίστηκαν σε ένα φρεάτιο. Σε ένα από τα φρεάτια εξαερισμού, που ήταν η πλέον πιθανή δίοδος για τον απεγκλωβισμό των μεταλλωρύχων, απομακρύνθηκαν όλα τα εμπόδια σε βάθος 368 μέτρων. «Είναι σε αυτό το σημείο που ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν κάποιοι μεταλλικοί σωλήνες που συγκρατούσαν τα εμπόδια…δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου εμπόδια κάτω από τους μεταλλικούς σωλήνες», δήλωσε ο Σιάο Γουενρού.

Δείτε βίντεο:

Τα ορυχεία της Κίνας είναι μεταξύ αυτών όπου σημειώνονται τα περισσότερα θανατηφόρα δυστυχήματα στον κόσμο. Πέρυσι, στη χώρα καταγράφηκαν 573 θάνατοι που σχετίζονται με ορυχεία, σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση για την Ασφάλεια των Ορυχείων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις