Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Κίνα: Οργή και αγανάκτηση – Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και επεισόδια για τα μέτρα κορονοϊού

Κίνα: Οργή και αγανάκτηση – Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και επεισόδια για τα μέτρα κορονοϊού
Reuters

Πρωτοφανείς είναι οι πορείες διαμαρτυρίας, που βλέπουν οι αρχές της Κίνας, να διοργανώνονται σε μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς έπειτα από δυόμιση χρόνια πανδημίας οι πολίτες φαίνεται πως αντιδρούν στα συνεχιζόμενα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Στην πόλη Γουχάν στην κεντρική Κίνα εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα, διαμαρτυρόμενοι για τους υγειονομικούς περιορισμούς λόγω κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα βίντεο που μεταδίδονταν απευθείας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ένα πλήθος είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης. Τον Δεκέμβριο του 2019 εντοπίστηκε στην Γουχάν το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού.

Παρόμοιες διαδηλώσεις οργανώθηκαν και σε άλλες κινεζικές πόλεις.

https://twitter.com/OsintTv/status/1596927535056842752?s=20&t=rwqESw_jxfq2U5w991lw_Q

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε τουλάχιστον επτά πόλεις – μεταξύ των οποίων η Σαγκάη, η Ναντζίνγκ και η Γκουανγκζού – με τη βία να ξεσπάει μεταξύ αστυνομικών και εξαγριωμένων Κινέζων.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση διοργανώθηκε στη Σαγκάη – όπου ζουν 26 εκατομμύρια κάτοικοι – με πολλούς να απαιτούν χωρίς περιστροφές την παραίτηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Στο Πεκίνο οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τους δέκα νεκρούς από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της περιφέρειας Σιντζιάνγκ. Οι αρχές φέρεται να εμπόδισαν πυροσβέστες να επέμβουν σε κτίριο με κρούσματα κορονοϊού…

Την ίδια ώρα, βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου δείχνει άνδρες με τις ειδικές στολές να τοποθετούν μπάρες με οξυγονοκόλληση σε πόρτες για να μην ανοίγουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κτίριο διαμένουν άνθρωποι που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. 

https://twitter.com/WallStreetSilv/status/1596865896240537601?s=20&t=rnLcLbJcqhKMTknVap60ow

Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις