Κόσμος

Κίνδυνος να γίνουν και φέτος κάρβουνο τα δάση στην Αυστραλία

Μια έρευνα στην Αυστραλία προειδοποιεί αυστηρά πως οι φονικές πυρκαγιές μπορούν να γίνουν συχνότερες και να διαρκούν περισσότερο.

Η κυβέρνηση στην Αυστραλία έχει δεχθεί σκληρή κριτική για την διαχείριση της καταστροφής, ειδικά ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ο οποίος είχε αναχωρήσει για διακοπές στη Χαβάη εν μέσω κρίσης, είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο την έναρξη της έρευνας αυτής.

Η βασιλική επιτροπή έρευνας, που έχει επιφορτιστεί να εξεύρει λύσεις προκειμένου να βελτιωθεί η προετοιμασία της Αυστραλίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, άκουσε σήμερα έναν εξέχοντα επιστήμονα να εξηγεί πως αυτό που συνέβη το προηγούμενο καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο δεν ήταν ένα «μοναδικό γεγονός».

Ο αξιωματούχος για την παρακολούθηση του κλίματος στο πλαίσιο του Γραφείου μετεωρολογίας, Καρλ Μπραγκάνζα, δήλωσε ότι η παρατεταμένη ξηρασία είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

Υπογράμμισε επίσης πως αυτές οι δασικές πυρκαγιές συνδέονται με μια υποκείμενη κλιματική τάση, που εμφανίστηκε στη διάρκεια αυτού του αιώνα, και η οποία «θέτει εν αμφιβόλω αυτό που σκεπτόμασταν ότι είναι, μέχρι τότε, οι μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές».

«Δεν είναι ένα μοναδικό γεγονός που εξετάζουμε εδώ», είπε. «Η συχνότητα τέτοιων γεγονότων, αν δείτε τα ιστορικά στοιχεία, φαίνεται να αυξάνεται».

«Αν δείτε πίσω στον 19ο και 20ό αιώνα, αυτές οι μεγάλες πυρκαγιές δεν ήταν τόσο συχνές όπως αυτές αυτού του αιώνα».

Οι επιστήμονες λένε πως η κλιματική αλλαγή παρατείνει τη διάρκεια των καλοκαιριών και τα καθιστά πιο επικίνδυνα, ενώ η χειμερινή περίοδος είναι πιο σύντομη, κάτι που καθιστά την εργασία με σκοπό την πρόληψη αυτών των πυρκαγιών πιο δύσκολη.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες κατοικίες καταστράφηκαν στη διάρκεια αυτών των πυρκαγιών που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και τελείωσαν τον Φεβρουάριο.

Κάποιοι άνθρωποι έχασαν τα πάντα και εξακολουθούν να ζουν σε προσωρινά ή αυτοσχέδια καταλύματα καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η μάχη κατά των πυρκαγιών στην Αυστραλία έχει αποτελέσει ήδη αντικείμενο πολλών ερευνών, με μέτρια αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ορισμένα μέτρα που είχαν προταθεί στα χρόνια του 1930, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Shia LaBeouf αφέθηκε ελεύθερος χορεύοντας: Βίντεο με τον ξυλοδαρμό του στη Νέα Ορλεάνη – «Θα σε σπάσουμε στο ξύλο μικρέ, ηρέμησε»
Ο Shia LaBeouf ειρωνεύτηκε τη σύλληψή του για βιαιοπραγία χορεύοντας στην κάμερα και βάζοντας με τα έγγραφα της φυλακής στο στόμα - Πλάνα του TMZ τον δείχνουν στο έδαφος να δέχεται χτυπήματα
Shia LaBeouf
Το Ιράν «θωρακίζει» τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις υπό τον φόβο επίθεσης των ΗΠΑ: Αποκαλυπτικές δορυφορικές εικόνες
Το Ιράν επιδεικνύει τη στρατιωτική του ισχύ, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις του έχουν την ικανότητα να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου και να πλήξουν τα αμερικανικά συμφέροντα σε όλη τη Μέση Ανατολή
Δορυφορική εικόνα δείχνει τις μη καλυμμένες εισόδους των σηράγγων στο πυρηνικό συγκρότημα του Ισφαχάν.
Η επόμενη μέρα της Κούβας στις μυστικές συνομιλίες του Μάρκο Ρούμπιο με τον εγγονό του αδελφού του Φιντέλ Κάστρο
Ο Ρούμπιο, ο οποίος γεννήθηκε στις ΗΠΑ από γονείς κουβανικής καταγωγής, είχε επαφές με τον εγγονό του Ραούλ Κάστρο, τον Ραούλ Γκιγιέρμο Ροδρίγκες Κάστρο, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της Αβάνας
Μάρκο Ρούμπιο