Κόσμος

Κιρ Στάρμερ: Η οικονομική ανάπτυξη πρωταρχική αποστολή για τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ εξέφρασε σήμερα (6/7/24) την «ανυπομονησία» του για να υλοποιήσει την αλλαγή που υποσχέθηκε στη Βρετανία, καθιστώντας την οικονομική ανάπτυξη ως την «πρωταρχική αποστολή» της κυβέρνησής του.

Χωρίς να χάνει χρόνο, στην πρώτη πλήρως εργάσιμη ημέρα στην εξουσία, ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τους βασικούς υπουργούς του προτού παραχωρήσει μια συνέντευξη τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να εγκαταλείψει το άκρως αμφιλεγόμενο σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα.

Αυτό το σχέδιο «ήταν νεκρό προτού καν ξεκινήσει. Δεν ήταν ποτέ ένας αποτρεπτικός παράγοντας (…), δεν είμαι προετοιμασμένος να συνεχίσω τεχνάσματα που δεν λειτουργούν ως ένας αποτρεπτικός παράγοντας», δήλωσε ο Στάρμερ.

Χθες, στον πρώην δικηγόρο, ηλικίας 61 ετών, με ειδίκευση στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανατέθηκε επισήμως από τον βασιλιά Κάρολο να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.

«Ανυπομονώ να υλοποιήσω την αλλαγή και πιστεύω, και ελπίζω, ότι αυτό που ήδη μπορείτε να δείτε το καταδεικνύει αυτό», είπε σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Οι προκλήσεις είναι πολυάριθμες, με μια οικονομία σε δυσχερή θέση, δημόσιες υπηρεσίες σε μεγάλη δυσκολία και τις συνέπειες να παραμένουν σημαντικές στην κρίση του κόστους ζωής.

«Έχουμε τεράστιο όγκο δουλειάς για να κάνουμε, επομένως, τώρα, ας ριχθούμε στη δουλειά», είπε λίγο νωρίτερα απευθυνόμενος στην κυβέρνησή του, κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.

Μεταξύ των πρώτων ενεργειών του ως πρωθυπουργός, ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί από αύριο τις άλλες τρεις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου: τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Η πολιτική που ενδιαφέρεται για τα προσωπικά συμφέροντα είναι η πολιτική του χθες», είπε, υποσχόμενος μια κυβέρνηση που θα έχει την αίσθηση της «υπηρεσίας προς τον καθένα, ο οποίος μας ψήφισε ή όχι», μετά τα σκάνδαλα που αμαύρωσαν τις τελευταίες συντηρητικές κυβερνήσεις.

«Πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, να τις λάβουμε σύντομα και θα το κάνουμε», υπογράμμισε.

Μετά τις εκλογές της Πέμπτης, το Εργατικό Κόμμα εξασφάλισε μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, με 412 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων, μία επίδοση κοντά στο ιστορικό σκορ του Τόνι Μπλερ το 1997.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Κιρ Στάρμερ θα κάνει τα πρώτα βήματά του στη διεθνή σκηνή με τη Σύνοδο για την 75η επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πλήξαμε πάνω από 90 στρατιωτικούς στόχους στο νησί Χαργκ» λένε οι ΗΠΑ - Νέες απειλές από την Τεχεράνη
Σύμφωνα με την CETCOM, τα πλήγματα κατέστρεψαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης ναυτικών ναρκών, αποθήκες πυραύλων και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Από την επίθεση δεν χτυπήθηκαν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Η νήσος Χαργκ
Μπαράζ επιθέσεων της Ουκρανίας στη Ρωσία – Χτυπήθηκαν διυλιστήρια και το λιμάνι του Καυκάσου, τρεις τραυματίες
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 87 ουκρανικά drones στη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένων 31 πάνω από την Αζοφική Θάλασσα και 16 πάνω από την περιοχή του Κρασνοντάρ
ρωσία
Maran Homer: Αυτό είναι το ελληνόκτητο πλοίο που χτυπήθηκε από drone στη Μαύρη Θάλασσα – Η ανακοίνωση της εταιρείας
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το πλοίο του Ομίλου Αγγελικούση χτυπήθηκε από drone στη γέφυρα. Την επίθεση φέρεται να πραγματοποίησαν Ουκρανοί ως αντίδραση στην αμερικανική άρση των κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο
Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε στη Μαύρη Θάλασσα 16
NYT: Βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Μπαχρέιν προς το Ιράν – Η πρώτη αμερικανική επίθεση από χώρα του Κόλπου
Φαίνεται πως οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικό εκτοξευτήρα – Δεν έχει διευκρινιστεί αν την επίθεση την εξαπέλυσε ο στρατός του Μπαχρέιν ή των ΗΠΑ οι οποίες έχουν βάσει στην χώρα
NYT: Βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Μπαχρέιν προς το Ιράν – Η πρώτη αμερικανική επίθεση από χώρα του Κόλπου
Εικόνες από το χτύπημα στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη - Αναφορές ότι επλήγη και το ελικοδρόμιο
Σύμφωνα με το Reuters και το Associated Press, πύραυλος χτύπησε την πρεσβεία, ενώ όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, το κτίριο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής χτυπήθηκε από drone
Πυκνός καπνός βγαίνει από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη