Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Κόλλησε κορονοϊό η Τζεν Ψάκι: Πότε είδε τον Μπάιντεν τελευταία φορά

Κόλλησε κορονοϊό η Τζεν Ψάκι: Πότε είδε τον Μπάιντεν τελευταία φορά

Θετική στον κορονοϊό βρέθηκε η Τζεν Ψάκι, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου και μια από τις πιο στενές συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος, πάντως, δεν… κόλλησε.

Η Τζεν Ψάκι ανακοίνωσε την Κυριακή (31.10.2021) ότι βρέθηκε θετική στον κορονοϊό και έχει, για την ώρα, ήπια συμπτώματα. Η τελευταία φορά που συνάντησε τον Τζο. Μπάιντεν ήταν πριν φύγει για την Ευρώπη, σε εξωτερικό χώρο, με απόσταση και μάσκες.

Η 42χρονη Τζεν Ψάκι είναι πλήρως εμβολιασμένη. Είδε για τελευταία φορά τον πρόεδρο των ΗΠΑ την Τρίτη, όταν κάθισαν σε εξωτερικό χώρο, τηρώντας απόσταση 1,8 μέτρων (σ.σ. 6 πόδια) και φορώντας μάσκες. Ο Τζο Μπάιντεν υποβλήθηκε σε τεστ, που ήταν αρνητικό.

«Μολονότι δεν είχα στενή επαφή διά ζώσης με τον πρόεδρο ή ανώτερα στελέχη του προσωπικού του Λευκού Οίκου από την Τετάρτη –και υποβαλλόμουν σε τεστ με αρνητικά αποτελέσματα για τέσσερις ημέρες μετά την τελευταία επαφή– ανακοινώνω το σημερινό θετικό τεστ για λόγους διαφάνειας», σημείωσε η Τζεν Ψάκι.

Η διευθύντρια επικοινωνίας και εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας είναι από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν που προσβλήθηκε από τον κορονοϊό αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν τον περασμένο Ιανουάριο. Πρόσφατα είχε επίσης μολυνθεί ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, ο Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Η Τζεν Ψάκι αποφάσισε να μη συνοδεύσει τον πρόεδρο στο ταξίδι του στην Ευρώπη επειδή μέλη της οικογένειάς της μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, γεγονός που την ώθησε να τεθεί σε καραντίνα την Τετάρτη.

Σχεδιάζει να επιστρέψει στα καθήκοντά της ύστερα από 10ήμερη απομόνωση, αφού υποβληθεί ξανά σε τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα.

Η αμερικανική κυβέρνηση δυσκολεύεται να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία του νέου κορονοϊού, καθώς εκατομμύρια Αμερικανοί αρνούνται, ή αποφεύγουν, να λάβουν εμβόλια για την COVID-19.

Η Τζεν Ψάκι είχε πει νωρίτερα φέτος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, που είναι και αυτός πλήρως εμβολιασμένος, υποβάλλεται σε τεστ τυχαία κάθε περίπου δύο εβδομάδες, κατόπιν σύστασης του γιατρού του, του Κέβιν Ο’ Κόνορ.

Ο 78χρονος Μπάιντεν, εξ ορισμού πρόσωπο που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, έκανε τον περασμένο μήνα τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Ο προκάτοχος του σημερινού προέδρου, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, αψηφούσε τη σύσταση για τις μάσκες κι υποβάθμιζε αρχικά τη σοβαρότητα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Προσβλήθηκε από τον ιό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2020· σύμβουλοί του, ανάμεσά τους η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Κέιλι Μακενάνι, επίσης μολύνθηκαν.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που υφίσταται το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, με 745.378 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 45,91 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις