Κόσμος

Κολομβία: Καλλιεργητές κόκας κρατούν ομήρους 120 στρατιωτικούς

Τουλάχιστον 120 στρατιωτικοί παραμένουν αποκλεισμένοι εδώ και δύο ημέρες σε στρατόπεδο της Κολομβίας στα σύνορα με τη Βενεζουέλα, περικυκλωμένοι από κοκαλέρος, καλλιεργητές κόκας, που εναντιώνονται στις επιχειρήσεις για την εξάλειψη παράνομων καλλιεργειών.

Οι στρατιωτικοί αυτοί «εκτελούσαν αποστολή εξάλειψης παράνομων καλλιεργειών» στην Τιμπού, στον νομό Νόρτε ντε Σανταντέρ στην Κολομβία, όταν δέχθηκαν έφοδο από καλλιεργητές, που τους κατέλαβαν εξαπίνης και τους υποχρέωσαν να υποχωρήσουν στη στρατιωτική βάση, εξήγησε το επιτελείο.

Αξιωματικός δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον 120 στρατιωτικοί είναι ακινητοποιημένοι στο στρατόπεδο του τάγματος Κάνιο Ίντιο από την 7η Μαΐου.

Ο στρατηγός Όμαρ Σεπούλβεδα καταδίκασε την πολιορκία των ανδρών του, κάνοντας λόγο για «απαγωγή» τους από «300 και πλέον καλλιεργητές κόκας», οπλισμένους με «πέτρες» και «ρόπαλα» και προσθέτοντας πως ο «εφοδιασμός με νερό και ηλεκτρισμό έχει κοπεί» στην εγκατάσταση.

Το Τιμπού βρίσκεται στην περιφέρεια Κατατούμπο, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη έκταση καλλιέργειας ναρκωτικών στον κόσμο, με περίπου 400.000 στρέμματα όπου έχει φυτευτεί κόκα –το φυτό τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη στη διαδικασία παραγωγής κοκαΐνης–, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Έχει ξαναγίνει

Τον Οκτώβριο, περίπου 180 στρατιωτικοί, που είχαν αναλάβει παρόμοια αποστολή, είχαν κρατηθεί αιχμάλωτοι από αγρότες σε σχολείο προτού αφεθούν ελεύθεροι, έπειτα από μεσολάβηση της εθνικής αρχής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις αρχές, στην περιοχή δρουν και ωφελούνται από τα έσοδα της διακίνησης ναρκωτικών αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), καθώς και αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Ο απερχόμενος συντηρητικός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε κλιμάκωσε την προσπάθεια πάταξης της διακίνησης ναρκωτικών, ιδίως με την καταστροφή καλλιεργειών, που γίνεται με τα χέρια από στρατιώτες, που συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με καλλιεργητές.

Με παραγωγή-ρεκόρ 1.010 τόνων το 2020, η Κολομβία κατατάσσεται πάντα στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα όπου καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν