Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Κολομβία: Ο Γκουστάβο Πέτρο έγινε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της χώρας

Κολομβία: Ο Γκουστάβο Πέτρο έγινε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην ιστορία της χώρας
Reuters

Ο Γκουστάβο Πέτρο έγινε χθες Κυριακή ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς στην ιστορία της Κολομβίας, συγκεντρώνοντας το 50,47% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

«Σήμερα είναι ημέρα γιορτής για τον λαό. Αφήστε τον να γιορτάσει την πρώτη λαϊκή νίκη», πανηγύρισε μέσω Twitter ο άλλοτε αντάρτης και αντιπολιτευόμενος γερουσιαστής.

«Ηττηθήκαμε»

Ο αντίπαλός του, ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος Ροδόλφο Ερνάντες, έλαβε το 47,27% των ψήφων και ηττήθηκε με διαφορά κάπου 700.000 ψήφων, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το εθνικό ληξιαρχείο, που διαδραματίζει τον ρόλο της εθνικής εφορευτικής επιτροπής.

«Κολομβιανοί, η πλειοψηφία των πολιτών επέλεξε τον άλλο υποψήφιο. Όπως είχα πει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μου, αποδέχομαι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών», ανέφερε ο Ερνάντες σε βίντεο από το σπίτι του.

«Εύχομαι ο Δρ. Γκουστάβο Πέτρο να ξέρει πώς να κυβερνήσει τη χώρα και να παραμείνει πιστός στον λόγο του για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ευχαριστώ πολύ όλους τους Κολομβιανούς που δέχθηκαν την πρότασή μου, παρότι χάσαμε», πρόσθεσε σκυθρωπός.

«Τηλεφώνησα στον Γκουστάβο Πέτρο για να τον συγχαρώ ως εκλεγμένο πρόεδρο του λαού της Κολομβίας», ανέφερε από την πλευρά του ο δεξιός απερχόμενος πρόεδρος Ιβάν Ντούκε.

«Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε τις επόμενες ημέρες για να αρχίσουμε μια αρμονική, θεσμική και διαφανή μεταβίβαση» της εξουσίας, πρόσθεσε ο Ντούκε, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.

Συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνεχάρη και αυτός τον Γκουστάβο Πέτρο.

«Αδημονούμε να συνεργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Πέτρο για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση ΗΠΑ-Κολομβίας και να οδηγήσουμε τα έθνη μας προς ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πολλές προκλήσεις

Οι εκλογές αυτές σήμαναν βαριά ήττα για παραδοσιακές δυνάμεις που ήταν στην εξουσία εδώ και δυο αιώνες.

Οι δύο υποψήφιοι που επικράτησαν στον πρώτο γύρο εξέφεραν λόγο ρήξης, «αντισυστημικό», με τον Πέτρο να προβάλλει ένα «προοδευτικό όραμα» και τον Ερνάντες να υπόσχεται να τελειώσει τους «κλέφτες» και τη «διαφθορά», ενδημική στη χώρα.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν εξαιρετικά πικρή, σημαδεύτηκε από ύβρεις, κατηγορίες κάθε λογής, παραπληροφόρηση, «αποκαλύψεις» που αποτελούσαν χτυπήματα κάτω από τη μέση. Οι δημοσκοπήσεις έφεραν τους δύο αντιπάλους να δίνουν αμφίρροπη μάχη.

Όπως και στον πρώτο, δεν αναφέρθηκαν εκτεταμένα επεισόδια ικανά να προκαλέσουν πρόβλημα στον δεύτερο γύρο, που παρακολούθησαν δεκάδες παρατηρητές και ξένες αποστολές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανέπτυξε αποστολή παρατηρητών στη χώρα, συνεχάρη τον Πέτρο και την Μάρκες για τη νίκη τους και αυτή την «εναλλαγή που αποτελεί μέρος της δημοκρατίας», όπως το έθεσε ο πρεσβευτής της Ζιλ Μπερτράν.

Η υπόθεση ότι το αποτέλεσμα θα ήταν υπερβολικά αμφίρροπο είχε εγείρει ανησυχίες τις τελευταίες ημέρες, με την παράταξη του Πέτρο να εκφράζει αμφιβολίες για την αξιοπιστία της διαδικασίας και ειδικά το λογισμικό καταμέτρησης.

Οι εκλογές διεξήχθησαν με φόντο τη βαθιά κρίση στη χώρα μετά την πανδημία, την παραλυτική οικονομική ύφεση, τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κατεστάλησαν ανελέητα, τη νέα κλιμάκωση της βίας των ένοπλων οργανώσεων που δρουν στις επαρχίες και συγκρούονται για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που ο Πέτρο ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές. Η προηγούμενη ήταν το 2018.

Μετά τις περίπου 100 προεκλογικές συγκεντρώσεις του πριν από τον πρώτο γύρο, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες προσπάθησε να δείξει ότι είναι κοντά στον απλό πολίτη, για να διορθώσει την εικόνα του πολιτικού που λέει παχιά λόγια, του αυταρχικού, του ανθρώπου με μεσσιανικές τάσεις που φιλοτεχνούσαν οι αντίπαλοί του.

«Αφιέρωσα την καριέρα μου στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, εναντίον των ανισοτήτων και της διαφθοράς», θύμισε τις τελευταίες ημέρες ο πατέρας έξι παιδιών υποσχόμενος να κυβερνήσει με γνώμονα «την αγάπη και όχι το μίσος» και να αλλάξει το σύστημα «που διηύθυναν εδώ και τόσα χρόνια οι ίδιοι».

Ο Πέτρο εξαγγέλλει ισχυρότερο κράτος, περισσότερους φόρους για τους πλουσιότερους, γρηγορότερη ενεργειακή μετάβαση…

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της χώρας τον φοβάται εξαιτίας του παρελθόντος του  –ήταν αντάρτης του Κινήματος της 19ης Απριλίου (Movimiento 19 de Abril, M-19) και είχε βασανιστεί από τις αρχές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου– και δεν ήθελε «να τον δει πρόεδρο», σημειώνει ο Σέρχιο Γκουσμάν, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Colombia Risk Analysis.

Καλείται να κυβερνήσει με την ισχύ στο κοινοβούλιο κατακερματισμένη, καθώς η παράταξή του, η «Ιστορική Συμμαχία» (Pacto Histórico por Colombia, PHxC), είναι πρώτη δύναμη μεν, αλλά με τους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους να διατηρούν ισχυρή παρουσία.

Καλείται επίσης να ξεπεράσει τις έντονες επιφυλάξεις στον στρατό, να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις και το γεγονός ότι οι θεσμοί της Κολομβίας είναι αδύναμοι και πολιτικοποιημένοι, σύμφωνα με τον Γκουσμάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις