Κόσμος

Με κομμένα φτερά η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας – Λείπουν πιλότοι

- Ο Ερντογάν μετά το πραξικόπημα αποψίλωσε την πολεμική αεροπορία της χώρας του - Απέλυσε 380 πιλότους - πολλοί εκ των οποίων ήταν από τους πιο έμπειρους - Οι περισσότεροι πιλότοι είναι άπειροι ενώ έχουν απολυθεί και εκπαιδευτές!

Τις συνέπειες της εκδικητικής στάσης του απέναντι στους συμπατριώτες του μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 δεν “μέτρησε” ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στην εκδικητική του μανία άφησε “φτερό στον άνεμο” νευραλγικά σημεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και την πολεμική αεροπορία!

Όπως γράφει η Handelsblatt από τους 1350 συνολικά πιλότους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έχουν απολυθεί οι 380!

Αυτά τα στοιχεία μεταδίδει σε άρθρο της και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ακόμα υψηλότεροι οι αριθμοί.

Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα είναι ότι η πολεμική αεροπορία δεν έχει αρκετούς πιλότους για τα 240 μαχητικά αεροπλάνα τύπου F-16 και τα 49 παλαιότερα τύπου F-4 φάντομ.

Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος αναλογούσαν 1,5 πιλότοι για κάθε αεροσκάφος ενώ τώρα 0,8.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει χάσει εξαιτίας της απόπειρας πραξικοπήματος «ένα μεγάλο μέρος της εμπειρίας και του know-how της» δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αρντα Μεβλέτογλου, στο πρακτορείο Reuters.

Δεν έχουν ούτε και εκπαιδευτές

Οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν βέβαια να βρουν νέους πιλότους, σκοντάφτουν όμως σε δυσκολίες διότι μετά τις «εκκαθαρίσεις» δεν υπάρχουν πλέον αρκετοί έμπειροι εκπαιδευτές.

Γι’ αυτό και το υπουργείο Άμυνας τους αναζήτησε στο εξωτερικό.

Το Πακιστάν δήλωσε διατεθειμένο να στείλει εκπαιδευτές για τα F-16, αλλά το σχέδιο σκόνταψε αυτή τη φορά στις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοράς τους από την General Dynamics απαιτείται η σχετική άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο φόβος του Γκιουλέν

Η Άγκυρα απέρριψε την προσφορά της Ουάσινγκτον να εκπαιδευτούν Τούρκοι πιλότοι στις ΗΠΑ, με την αιτιολογία ότι πρέπει να εξοικειώνονται με την τοπογραφία της Τουρκίας.

Ο πραγματικός λόγος είναι όμως ότι οι εκπαιδευόμενοι πιλότοι μπορεί να επηρεασθούν πολιτικά, δεδομένου ότι εχθρός του Ερντογάν, Γκιουλέν, ζει εξόριστος στην Πενσιλβάνια.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν φέρεται ότι είχε μεγάλη επιρροή στην τουρκική πολεμική αεροπορία.

Ο αρχηγός της, Ακιν Εζτούρκ δικάζεται στη μαζική δίκη 486 στρατιωτικών που κατηγορούνται ότι υποκίνησαν το πραξικόπημα.

Μεταξύ δε αυτών περιλαβάνονται και αρκετοί πιλότοι, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ξεκίνησαν από την αεροπορική βάση Ακιντσί για να βομβαρδίσουν με F-16 το προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα.

Κατά τον Γενικό Εισαγγελέα της Αγκυρας, το κίνημα Γκιουλέν προσπαθούσε εδώ και χρόνια να ελέγξει την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Οι γιατροί του στρατιωτικού νοσοκομείου Γκιούλχανε διαπίστωναν προβλήματα υγείας σε υποψήφιους πιλότους, όρασης ή καρδιακά, αποκλείοντάς τους και ενέκριναν άλλους του δικτύου Γκιουλέν.

Τώρα οι πρώτοι θα επανεξεταστούν για να αντικαταστήσουν μερικούς από τους απολυθέντες, όπως γράφει η «Yeni Safak».

Πόρτα από τον ιδιωτικό τομέα στον Ερντογάν

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να προσελκύσει πιλότους της πολιτικής αεροπορίας να ενταχθούν στη πολεμική.

Μόνο στην Turkish Airlines εργάζονται 800 πρώην πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας. Μόνο 50 όμως έκαναν την σχετική αίτηση.

Η εξήγηση είναι ότι η αμοιβή τους στην πολεμική αεροπορία είναι 3000 δολάρια, ενώ στην πολιτική πολύ περισσότερα.

Ετσι, η κυβέρνηση της Αγκυρας αναγκάστηκε να παρατείνει νομοθετικά την υποχρεωτική παραμονή των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας από 10 σε 18 χρόνια.

Το ιδιαίτερο βρίσκεται όμως στο γεγονός ότι η ισχύς του νόμου αυτού είναι αναδρομική και έτσι οι πιλότοι της πολιτικής αεροπορίας πρέπει να υπολογίζουν με την επιστροφή τους στην πολεμική.

πηγη: Handelsblatt

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν
Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ: «Να σε καλέσω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;» – Δείτε βίντεο
Ένα βίντεο από το ταξίδι του με προορισμό το Κίεβο, ανέβασε ο Γάλλος πρόεδρος, στο οποίο φαίνεται ένα στιγμιότυπο όπου ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλέφωνο
Ο Εμαννουέλ Μακρόν
«Η Τουρκία έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία» λέει ο Ερντογάν - Μίλησε με Πούτιν και Μακρόν
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν 4