Κόσμος

Κωνσταντινούπολη: Διαδήλωση για τη βία σε βάρος των γυναικών

Τους δρόμους στην Κωνσταντινούπολη κατέκλυσαν δεκάδες διαδηλωτές. Διαμαρτυρήθηκαν κατά της βίας σε βάρος των γυναικών και κατήγγειλαν την αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Φωνάζοντας συνθήματα «Σταματήστε τις δολοφονίες γυναικών» ή «Μην κοιτάζετε αυτές τις βιαιοπραγίες, κάντε κάτι», οι διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, στο μεγαλύτερο μέρος τους γυναίκες, πραγματοποίησαν πορεία στη συνοικία Καντικόι, στην ασιατική πλευρά της πόλης, ενώ αφηγούνταν ιστορίες γυναικών που προσφάτως δολοφονήθηκαν, όπως εκείνη της Εμινέ Μπουλούτ.

Η 38χρονη Εμινέ Μπουλούτ δολοφονήθηκε τον Αύγουστο από τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος τη μαχαίρωσε, έπειτα από έναν διαπληκτισμό που είχαν σε μια καφετέρια στο Κιρικάλε (κεντρικά), μπροστά στα μάτια της κόρης τους 10 ετών.

Σε ένα βίντεο, όπου καταγράφονται οι τελευταίες στιγμές του θύματος, η άτυχη γυναίκα κρατάει τον τραυματισμένο λαιμό της ουρλιάζοντας: «Δεν θέλω να πεθάνω». Η υπόθεση προκάλεσε σοκ στην Τουρκία και πολιτικοί και διασημότητες απηύθυναν έκκληση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων στη μάχη κατά της βίας εναντίον των γυναικών.

«Η δολοφονία της Εμινέ Μπουλούτ προκάλεσε αγανάκτηση… στην κοινωνία. Οι τελευταίες λέξεις της αντηχούν στα αυτιά όλων των γυναικών: Δεν θέλω να πεθάνω» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία από τις οργανώτριες της διαδήλωσης, η Γκαμζέ Οζτούρκ.

«Ολοένα και περισσότερες γυναίκες δολοφονούνται και καμία εξ αυτών δεν θέλει να πεθάνει» σημείωσε.

Συνολικά, 284 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Τουρκία τους οκτώ πρώτους μήνες του 2019, εκ των οποίων οι 40 μονάχα τον Αύγουστο, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών «Πρέπει να σταματήσουμε τη γυναικοκτονία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ράμα Ντουουάτζι: Σύρια καλλιτέχνης και εκπρόσωπος της γενιάς Ζ, η Πρώτη Κυρία της Νέας Υόρκης
Ποια είναι η 28χρονη σύζυγος του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι - Η γνωριμία της το 2021 μέσω της εφαρμογής γνωριμιών Hinge, ο πολιτικός γάμος και ο ρόλος της πίσω από τα φώτα
Η Ράμα Ντουουάτζι με τον Ζοχράν Μαμντάνι
YouTuber του μότοκρος o ένας από τους συλληφθέντες της «κλοπής του αιώνα» στο Λούβρο - Κατόπιν παραγγελίας η ληστεία, είπαν οι δύο δράστες στις απολογίες τους
Ο ένας ληστής ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι θα έκανε διάρρηξη στο Λούβρο, και ο άλλος νόμιζε ότι έκανε διάρρηξη σε ένα κλειστό κτίριο, άδειο από επισκέπτες την Κυριακή
Το μουσείο του Λούβρου
Η Ρώμη σε πένθος: Μεσίστιες οι σημαίες για τον νεκρό εργάτη στον Πύργο των Κόμηδων – Συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα για εξ αμελείας ανθρωποκτονία
Οι εισαγγελείς ερευνούν αν η εταιρεία που ανέλαβε τα έργα συντήρησης του πύργου σεβάστηκε τους κανονισμούς ασφαλείας κι αν οι εργάτες ήταν ασφαλισμένοι
Ο Πύργος των Κόμηδων στη Ρώμη που έγινε ερείπια