Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η Ινδία συνομιλεί με την Pfizer για «ταχεία διαδικασία έγκρισης» του εμβολίου της

Pfizer
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Η Pfizer βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ινδίας για μια «ταχεία διαδικασία έγκρισης» του εμβολίου της κατά του κορονοϊού. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα (3/5), στο LinkedIn ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά. 

«Δυστυχώς το εμβόλιό μας δεν έχει καταχωρισθεί στην Ινδία μολονότι η αίτησή μας υποβλήθηκε πριν από μήνες», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer. «Συζητάμε τώρα με την ινδική κυβέρνηση μια ταχεία διαδικασία έγκρισης για να καταστεί το εμβόλιό μας των Pfizer/BioNTech διαθέσιμο για χρήση στην χώρα», πρόσθεσε ο Άλμπερτ Μπουρλά. Στην ανάρτησή του, ανακοίνωσε επίσης μια δωρεά φαρμάκων αξίας άνω των 70 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Στην 3η θέση ως προς τους θανάτους 

Η Ινδία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τω υγειονομικών αρχών, μετρά μέχρι στιγμής 218.959 νεκρούς. Με άλλα λόγια, η Ινδία ξεπέρασε το Μεξικό και καταλαμβάνει πλέον την τρίτη θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης βάσει των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (576.722 νεκροί) και τη Βραζιλία (407.639 θύματα).

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας θεωρούν πολύ υποτιμημένους τους επίσημους αριθμούς: εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα, είναι από πενταπλάσιοι μέχρι δεκαπλάσιοι στο κράτος των 1,35 δισεκ. κατοίκων.

Click4more: O κορονοϊός «ισοπεδώνει» την Ινδία: Πάνω από 300.000 κρούσματα για 12η ημέρα

 

Έλλειψη… εμβολίων στη χώρα που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αρκετά ομόσπονδα κράτη αναγκάστηκαν να αναβάλουν τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων, που τυπικά ξεκίνησε το Σάββατο, εξαιτίας έλλειψης δόσεων. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας λέει πως τα αποθέματα των τοπικών αρχών φθάνουν τα 10 εκατ. δόσεις και ότι αναμένεται να τους παραδοθούν άλλα 2 εκατ. μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Η ποσότητα αυτή κάθε άλλο παρά αρκεί για τους κάπου 600 εκατ. δικαιούχους.

Παρότι είναι η χώρα που παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίων στον κόσμο, η Ινδία δεν διαθέτει ποσότητες δόσεων ικανές να καλύψουν τις ανάγκες του δικού της πληθυσμού. Αυτό υπονομεύει την προσπάθεια διεύρυνσης της εκστρατείας ανοσοποίησης.

Ως εδώ, μόλις το 9% των πολιτών της Ινδίας έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου.

Η Ινδία δυσκολεύεται να αυξήσει την παραγωγή της πάνω από τις 80 εκατ. δόσεις εμβολίων τον μήνα, τόσο εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών – πρωτίστως της δραστικής ουσίας τους – όσο και εξαιτίας πυρκαγιάς στο Serum Institute of India (SII), που παράγει το προϊόν που ανέπτυξε η αγγλοσουηδική φαρμακευτική βιομηχανία AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Διεθνής βοήθεια, από τις ΗΠΑ, από τη Γαλλία και άλλα κράτη συνεχίζει να φθάνει στη χώρα.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει άλλες περίπου 1.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στην Ινδία. Οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Ναρέντρα Μόντι, προγραμματίζεται να έχουν τηλεφωνική συνδιάλεξη αύριο Τρίτη.

Η επιλεγόμενη ινδική παραλλαγή του νέου κορονοϊού έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 17 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανάμεσά τους στη Βρετανία, στην Ελβετία, στο Ιράν και – όπως ανακοινώθηκε χθες – στο Μεξικό. Πολλές κυβερνήσεις αποφάσισαν να κλείσουν μέχρι νεοτέρας τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από την Ινδία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις