Κόσμος

Κορονοϊός: Η Κίνα ζητά μέτρα κατά της διασποράς που να στηρίζονται στην επιστήμη για τους ταξιδιώτες της

Η Κίνα κάλεσε σήμερα (10.01.2023) τις εμπλεκόμενες χώρες να στηρίζουν τα μέτρα που λαμβάνουν για την πρόληψη του κορονοϊού στα γεγονότα και την επιστήμη. 

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αναφέρει ότι τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού «δεν θα πρέπει να είναι μεροληπτικά και δεν θα πρέπει να επηρεάζουν τις φυσιολογικές μετακινήσεις ανθρώπων μεταξύ δύο χωρών». Υπενθυμίζεται ότι μια σειρά από χώρες – όπως ΗΠΑ, Νότια Κορέα και Γαλλία – ζητούν αρνητικό τεστ από τους ταξιδιώτες της Κίνας.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Νότια Κορέα είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι ανέστειλε την έκδοση θεωρήσεων εισόδου βραχείας διάρκειας για τους επισκέπτες από τη Νότια Κορέα, σε απάντηση στους υγειονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η Σεούλ στους Κινέζους ταξιδιώτες, τους οποίους η Κίνα έκρινε «μεροληπτικούς».

Στη συνέχεια το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo μετέδωσε, επικαλούμενο πολλές πηγές στην ταξιδιωτική βιομηχανία, ότι η Κίνα ανακοίνωσε στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες πως σταματάει να εκδίδει νέες βίζες στην Ιαπωνία για ταξίδια στην Κίνα.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τη σκλήρυνση των κανονισμών της Ιαπωνίας για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, βάσει των οποίων απαιτείται από όλους όσοι φτάνουν απευθείας από τη χώρα αυτή να έχουν αρνητικό τεστ PCR για τον νέο κορονοϊό που θα έχει γίνει 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, όπως και αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους στην Ιαπωνία.

Η Κίνα ξανάνοιξε τα σύνορά της την Κυριακή, αίροντας το τελευταίο μεγάλο περιοριστικό μέτρο που αποτελούσε μέρος της πολιτικής της για «μηδενική COVID», την οποία άρχισε να αίρει απότομα στις αρχές Δεκεμβρίου έπειτα από ιστορικών διαστάσεων διαμαρτυρίες κατά των περιορισμών.

Τα συχνά lockdown, τα αδιάκοπα τεστ και διάφοροι άλλοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από τις αρχές του 2020 έφεραν στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έναν από τους βραδύτερους ρυθμούς στην ανάπτυξή της εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και προκάλεσαν εκτεταμένη ανησυχία.

Μετά την άρση των μέτρων η Κίνα σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία για τα κρούσματα που εντοπίζονται σε ένα 24ωρο. Παράλληλα αναφέρει πέντε ή λιγότερους θανάτους την ημέρα μετά την στροφή 90 μοιρών στην πολιτική της για την αναχαίτιση της πανδημίας, ενώ οι αριθμοί αυτοί αμφισβητούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δεν συνάδουν με τις αναφορές από τα γραφεία τελετών τα οποία επισημαίνουν αύξηση της ζήτησης για τις υπηρεσίες τους.

Πολλές χώρες ζητούν τεστ από τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα

Οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Γαλλία και άλλες χώρες εισήγαγαν απαιτήσεις για τεστ αντιδρώντας στο ξέσπασμα της COVID-19 στην Κίνα.Ορισμένες κυβερνήσεις εξέφρασαν ανησυχίες για την διαφάνεια του Πεκίνου όσον αφορά την κλίμακα και τον αντίκτυπο του ξεσπάσματος αυτού, καθώς διεθνείς ειδικοί προβλέπουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους στην Κίνα φέτος. Η Ουάσινγκτον εξέφρασε επίσης ανησυχίες για μελλοντικές πιθανές μεταλλάξεις του ιού.

Αν και το Πεκίνο αξιώνει επίσης αρνητικά αποτελέσματα τεστ για την COVID-19 από οποιονδήποτε φτάνει στην Κίνα, αξιωματούχοι απείλησαν την περασμένη εβδομάδα με αντίποινα κατά των χωρών οι οποίες αξιώνουν τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ιράν - Συνεχίζονται για 5η μέρα οι κινητοποιήσεις
Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν σήμερα πως ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν μέλος της παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής Μπασίτζ, που αναπτύσσεται για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις
Ιράν
Ελβετία: Αυτό είναι το δημοφιλές μπαρ Constellation στο Κραν Μοντανά όπου έγινε η φονική έκρηξη – Λειτουργεί εδώ και 40 χρόνια
Νεανικό μπαρ για μπύρες και χορό, όχι ιδιαίτερα πολυτελές - Έγινε ιδιαίτερα γνωστό τη δεκαετία του 1980, όταν φιλοξενούσε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου σκι
Το εσωτερικό από το μπαρ Le Constellation που πήρε φωτιά
Τραγωδία στην Ελβετία: Τουλάχιστον 40 νεκροί από την έκρηξη σε μπαρ στο Κραν Μοντανά - Ασφυξία στα νοσοκομεία με 100 τραυματίες
Οι ελβετικές αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης - Παραμένουν ακόμα άγνωστα τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη - Σε σοβαρή κατάσταση πολλοί από τους τραυματίες
Φονική έκρηξη σε μπαρ στο θέρετρο Κραν Μοντανά της Ελβετίας
14
«Ευχόμαστε να μην υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων στο Κραν Μοντανά» λέει το ΥΠΕΞ - Γραμμή βοήθειας
«Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι ελληνικές πρεσβευτικές αρχές στη Βέρνη, αλλά ακόμη δεν έγιναν γνωστά ούτε τα αίτια της πυρκαγιάς» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος
Έκρηξη στο Κραν Μοντανά