Κόσμος

Κορονοϊός: Ο ΠΟΥ διατηρεί τον ανώτατο συναγερμό για την πανδημία, αλλά ελπίζει σε βελτίωση της κατάστασης

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε σήμερα (30.1.2023) ότι ο κορονοϊός εξακολουθεί να συνιστά μια κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η πανδημία πιθανόν να βρίσκεται σε ένα «μεταβατικό σημείο», που συνεχίζει να χρειάζεται προσεκτική διαχείριση για να «περιορίσει τις πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις», προσθέτει σε ανακοίνωσή του για τον κορονοϊό ο ΠΟΥ.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την πανδημία του κορονοϊού κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης.

Πάνω από 6,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία, η οποία έχει πλήξει όλες τις χώρες του πλανήτη επηρεάζοντας αρνητικά οικονομίες και κοινότητες.

Ίσως τερματιστεί ο συναγερμός μέσα στο 2023

Ωστόσο, η παρασκευή εμβολίων και θεραπειών έχει αλλάξει την κατάσταση της πανδημίας του κορονοϊού σημαντικά από το 2020 και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, έχει εκφράσει την ελπίδα του να τερματιστεί η κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης αυτό το χρόνο, ειδικά αν βελτιωθεί παγκοσμίως η πρόσβαση στα μέσα αντιμετώπισης.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι μέσα στον επόμενο χρόνο ο κόσμος θα μεταβεί σε μια νέα φάση στην οποία θα μειωθούν οι νοσηλείες από κορονοϊό και οι θάνατοι θα πέσουν στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο», είπε ο Γκεμπρεγέσους σε σημερινή συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμβουλοι της επιτροπής ειδικών του ΠΟΥ για την κατάσταση της πανδημίας είπαν στο Reuters τον Δεκέμβριο ότι μάλλον δεν έχει έρθει τη στιγμή να λήξει η κατάσταση συναγερμού δεδομένης της αβεβαιότητας για το κύμα των μολύνσεων στην Κίνα μετά την άρση των αυστηρών μέτρων στο πλαίσιο της πολιτικής της μηδενικής κόβιντ στο τέλος του 2022.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου για Ιράν στην Ουάσινγκτον στις 11 Φεβρουαρίου
Ο Νετανιάχου εκτιμά ότι σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Τεχεράνη πρέπει να περιληφθούν ο περιορισμός των βαλλιστικών πυραύλων και το «πάγωμα» της υποστήριξης προς τον ιρανικό άξονα
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
«Ο Τζέφρι Επστάιν εκπαιδεύτηκε ως κατάσκοπος και ανήκε στη CIA και τη Μοσάντ»: Κατηγορίες σε αρχεία του FBI
Οι τηλεφωνικές κλήσεις Επστάιν με καθηγητή του Χάρβαρντ που μεταβιβάστηκαν στη Μοσάντ και η δημόσια απόρριψη Νετανιάχου στην υπόνοια ότι ο Επστάιν εργαζόταν για το Ισραήλ ως πράκτορας
Έγγραφα που περιλαμβάνονταν στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με τους φακέλους του Jeffrey Epstein
Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι τον Ιούνιο
Ρώσοι, Ουκρανοί και Αμερικανοί διεξήγαγαν δύο κύκλους διαπραγματεύσεων στο Αμπού Ντάμπι για μια κατάπαυση των εχθροπραξιών, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πλήττει σκληρά το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
«Σαμποτάζ» στους ιταλικούς σιδηροδρόμους ενόψει της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εξετάζουν οι αρχές
Η αστυνομία συνεχίζει να ερευνά τρία περιστατικά στις γραμμές των σιδηροδρόμων γύρω από την Μπολόνια και δεν αποκλείει να έχουν ενδεχομένως σχέση με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες
Γενική εικόνα των επιβατών που κατευθύνονται προς την αποβάθρα εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Μιλάνου Κορτίνα 2026