Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Πιέσεις της Μαδρίτης για τεστ αντιγόνων στα φαρμακεία

Κορονοϊός: Πιέσεις της Μαδρίτης για τεστ αντιγόνων στα φαρμακεία
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Η Μαδρίτη πιέζει την ισπανική κυβέρνηση να επιτρέψει στα φαρμακεία να διεξάγουν μαζικά τεστ αντιγόνων για τη νόσο Covid-19, παίρνοντας θέση στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των rapid τεστ.

Τα τεστ αντιγόνων είναι λιγότερο ακριβή από τα PCR τεστ, όμως μπορούν να δώσουν αποτελέσματα σε λίγα λεπτά.

Για τη συντηρητική περιφέρεια της Μαδρίτης, που συχνά έρχεται σε αντιπαράθεση με την αριστερή κεντρική κυβέρνηση στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, η ταχύτητα καθιστά τα τεστ αντιγόνων ένα σημαντικό εργαλείο.

«Κάθε ημέρα που περνάει χωρίς η ισπανική κυβέρνηση να μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα φαρμακεία (για να κάνουμε τεστ αντιγόνων) είναι μια χαμένη ημέρα στη μάχη εναντίον της πανδημίας», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας Ιγκνάθιο Αγουάδο.

«Στόχος είναι να φθάσουμε σε όσο περισσότερους πολίτες της Μαδρίτης γίνεται. Εάν δεν καταφέρουμε να φθάσουμε σε όλους τους πολίτες της Μαδρίτης πριν από τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να ρωτήσουμε τον υπουργό Υγείας τον λόγο».

Το ισπανικό υπουργείο Υγείας απαντά ότι εξετάζει την πρόταση, ωστόσο ο επικεφαλής έκτακτων υγειονομικών περιστατικών Φερνάνδο Σιμόν είπε σε δημοσιογράφους ότι το αίτημα της περιφέρειας της Μαδρίτης εγείρει ανησυχίες, μεταξύ άλλων αμφιβολίες σχετικά την αποτελεσματικότητά του αλλά και για μια σειρά νομικών ζητημάτων.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε εάν κάποιος με συμπτώματα πάει σε ένα φαρμακείο για να κάνει το τεστ», επισήμανε χθες ο Σιμόν.

«Υπάρχει κίνδυνος ότι το προσωπικό (του φαρμακείου), κάνοντας το τεστ, εάν μπορεί να το κάνει, να μολυνθεί».

Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει αγοράσει 5 εκατομμύρια τεστ αντιγόνων από τα Abbott Laboratories και έχει μέχρι στιγμής χρησιμοποιήσει 730.000, κυρίως κατά τη διεξαγωγή μαζικών τεστ σε περιοχές με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στα επείγοντα των νοσοκομείων και σε οίκους ευγηρίας.

Σε μία από τις πλέον πληγείσες συνοικίες της Μαδρίτης, τη Βαλιέκας, οι κάτοικοι τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής των τεστ σε φαρμακεία, εφόσον γίνονται δωρεάν ή είναι πολύ φθηνά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις