Κόσμος

Κορονοϊός: Πότε θα υποδεχθεί η Κύπρος τους Βρετανούς τουρίστες

Την απόφαση της κυβέρνησης να κατατάξει το Ηνωμένο Βασίλειο στις χώρες κατηγορίας Β από 1ης Αυγούστου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μετά το πέρας της συνάντηης ανάμεσα στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρθηκε στην σημασία της έναρξης αφίξεων από την Βρετανία, σε σχέση πάντοτε με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν οι Αρχές ενώπιόν τους και γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Σε κοινές δηλώσεις με τον Υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κος Ιωάννου ανέφερε ότι στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος η κατάταξη χωρών και ειδικότερα, εκείνων των χωρών που είναι ουσιαστικές για τον τουρισμό της Κύπρου, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και η Ρωσία.

“Το Ισραήλ δεν περιλαμβάνεται στις 15 χώρες από τις οποίες έχει αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχόμαστε κόσμο και άρα δεν τίθεται θέμα άφιξης τουριστών από το Ισραήλ. Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ρωσίας είναι τέτοια που στην παρούσα φάση εξακολουθεί να μένει στην Κατηγορία Γ. Τα δεδομένα όμως της Αγγλίας, η παρουσίαση που έγινε από την επιδημιολογική ομάδα, δείχνουν και έχει αποφασιστεί ότι, εάν εξακολουθήσει να παρατηρείται η ίδια καλή επιδημιολογική εικόνα, από 1ης Αυγούστου μπορεί να τοποθετηθεί στην Κατηγορία Β”, επεσήμανε ο Υπουργός, τονίζοντας ωστόσο πως η απόφαση θα υλοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να καταγράφει τους ίδιους καλούς επιδημιολογικούς δείκτες.

Επιπλέον, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, αποφασίστηκε όπως επαναξιολογηθούν όλα τα πρωτόκολλα και επικαιροποιηθούν στη βάση των δεδομένων που επικρατούν αυτή την περίοδο. “Εκεί και όπου χρειάζονται βελτιώσεις ή υπάρχει κάποια στρέβλωση, να έρθουν με εισηγήσεις μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για να τα προωθήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο”, πρόσθεσε.

Γενικότερα, είπε ο κος Ιωάννου, έγινε συζήτηση για την επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι συνεχίζεται η πολύ καλή εικόνα.

Από πλευράς του, ο Υφυπουργός Τουρισμού κος Σάββας Περδίος αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχαν κατά τη σημερινή σύσκεψη από τους ειδικούς, και υπογράμμισε πως “όλες οι χώρες της Κατηγορίας Β, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας από την 1η Αυγούστου, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα τεστ στη χώρα τους, κάτι το οποίο σημαίνει ότι στην Κύπρο δεν θα γίνονται τεστ επισκεπτών από το εξωτερικό, πέραν των δειγματοληπτικών ελέγχων στους οποίους αναφέρθηκε ο Υπουργός. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε, θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω διότι γινόμαστε λήπτες ερωτήσεων για αυτό το κομμάτι. ‘Αρα να γίνει ξεκάθαρο ότι όσοι προέρχονται από χώρες της Κατηγορίας Β, θα πρέπει να έχουν το τεστ εκ των προτέρων και δεν θα υπάρχει δυνατότητα να κάνουν το τεστ στην Κύπρο. Τα τεστ που γίνονται στην Κύπρο θα είναι δειγματοληπτικά”.

Για τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου σε επιβάτες της Κατηγορίας Β, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι στα αεροδρόμια της Κύπρου θα μπορούν να υποβάλλονται σε τεστ μόνο οι Κύπριοι πολίτες που θα φτάνουν στη χώρα από την Κατηγορία Β.

Σε ερώτηση εάν την ευθύνη για να ελέγχουν εάν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ έχουν οι αεροπορικές εταιρείες, ο κος Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό επισυνάπτεται μαζί με την αίτηση στο Cyprus Flight Pass και γίνεται έλεγχος, ενώ έλεγχος διενεργείται και από τις αεροπορικές εταιρείες πριν από την αποβίβαση των ταξιδιωτών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζει η τραγική ιστορία του 15χρονου που πέθανε από σκληρά challenges στο ίντερνετ: «Τον βασάνιζαν για 50 ημέρες» λέει ο πατέρας του
Ο 15χρονος πέθανε λόγω του blackout challenge, δηλαδή ασφυξίας στον εαυτό του για να νιώσει μία σύντομη ζάλη - «Αν ήξερα όλα αυτά που ξέρω σήμερα, ο Χριστόφορός μου θα ήταν παρών» λέει ο πατέρας του παιδιού
15χρονος
Το Μ. Σάββατο οι συζητήσεις ΗΠΑ και Ιράν για την εκεχειρία – «Ο πόλεμος δεν τελείωσε, το δάχτυλο είναι στη σκανδάλη» λέει ο Νετανιάχου
Η Τεχεράνη κατηγορεί τους εχθρούς της για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός μετά από αναχαίτιση «εχθρικού» drone - 89 νεκροί και 100 τραυματίες στον Λίβανο
Λίβανος
14
Ασίμ Μουνίρ: Πώς ο «αγαπημένος στρατάρχης» του Τραμπ τον έσωσε από το χείλος του γκρεμού την τελευταία στιγμή
Ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν έχει αναδειχθεί σε έναν απρόσμενο «παγκόσμιο ειρηνοποιό», μεσολαβώντας για την επίτευξη μιας εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Ο Ασίμ Μουνίρ