Κόσμος

Κορονοϊός: Σε «πολιορκία» πολλές ευρωπαϊκές χώρες – Σκληρά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας

Ο κορονοϊός χτυπάει ολοένα και περισσότερο την Ευρώπη με πολλές κυβερνήσεις να αναγκάζονται να πάρουν αυστηρά μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσουν την πανδημία.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βέλγιο, υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους στην Ελβετία, νέοι περιορισμοί στην Ιταλία: σκληραίνουν τα μέτρα στην Ευρώπη στην προσπάθεια των κρατών να περιορίσουν την εξάπλωση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, από τον οποίο έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 250.000 άνθρωποι στη Γηραιά Ήπειρο και έχουν μολυνθεί 40 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης αυτής, η Ευρώπη βασίζεται σε ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, την επιτυχία του οποίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε «κρίσιμη».

Από την πλευρά της η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ της το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 4,9%.

Περισσότερα από 40 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκαν περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Με περισσότερους από 8.000 νεκρούς μέσα σε επτά ημέρες, η Ευρώπη ανακοίνωσε τον βαρύτερο εβδομαδιαίο απολογισμό της από τα μέσα Μαΐου.

Θλιβερή πρωτιά στο Βέλγιο και κλειστά εστιατόρια

Στο Βέλγιο καφέ και εστιατόρια θα κλείσουν για τέσσερις εβδομάδες, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τα μεσάνυχτα ως τις 05:00 από σήμερα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Μέχρι πρότινος το μέτρο αφορούσε μόνο τα καφέ των Βρυξελλών και θα διαρκούσε ως τις αρχές Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή η χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετρούσε σχεδόν 192.000 κρούσματα covid-19 και 10.327 θανάτους, καθιστώντας τη την ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους νεκρούς σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Εργαζόμενοι σε εστιατόριο στις Βρυξέλλες
 

Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν από σήμερα για μπαρ και εστιατόρια, ενώ πλέον απαγορεύονται οι γιορτές και τα τοπικά πανηγύρια, όπως και τα ερασιτεχνικά ομαδικά αθλήματα, ενώ επεκτείνεται η τηλεργασία.

Τα εστιατόρια στην Ιταλία θα πρέπει να αναφέρουν την χωρητικότητά τους, να κλείνουν το αργότερο να μεσάνυχτα και να επιτρέπουν έως έξι άτομα ανά τραπέζι. Τα μπαρ θα κλείνουν στις 18:00, αν δεν έχουν θέσεις καθήμενων.

Το 75% των δημοσίων υπαλλήλων θα εργάζεται από το σπίτι, ενώ η κυβέρνηση συστήνει έντονα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να πράξουν το ίδιο.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο. Πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα για να αποφύγουμε ένα νέο γενικό lockdown το οποίο θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομία», τόνισε ο Κόντε.

Η Ιταλία είναι πλέον αντιμέτωπη με ανησυχητική άνοδο των μολύνσεων του κορονοϊού: για πρώτη φορά την Παρασκευή ξεπέρασε τα 10.000 νέα ημερήσια κρούσματα.

Με τρελούς ρυθμού η εξάπλωση στην Ελβετία 

Στην Ελβετία, η οποία είχε γλιτώσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη, παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων covid-19 και πλέον η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς δημόσιους χώρους, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ και τους σταθμούς των τραίνων. Παράλληλα έχουν περιοριστεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις και συστήνεται η τηλεργασία.

Με 1.822 νεκρούς για 8,6 εκατομμύρια κατοίκους η Ελβετία είναι η χώρα της Ευρώπης όπου η ασθένεια εξελίχθηκε πιο γρήγορα την προηγούμενη εβδομάδα.

Περαστικοί με μάσκα στις Βρυξέλλες
 

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελβετία αυξήθηκε κατά 8.737 το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η δημόσια υπηρεσία Υγείας της χώρας.

Η υπηρεσία έχει καταγράψει συνολικά 83.159 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελβετία και το γειτονικό Λιχτενστάιν. Ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί κατά 14 στους 1.837.

Στην Τσεχία, η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, η κυβέρνηση ζήτησε από τον στρατό να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας με 500 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό έξω από την Πράγα.

Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία, το μεγάλο εθνικό στάδιο θα μετατραπεί εν μέρει σε νοσοκομείο για ασθενείς με covid-19.

Χαλάρωση σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ

Σε άλλα σημεία του κόσμου, οι περιορισμοί έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν. Η Σαουδική Αραβία άνοιξε χθες Κυριακή για τους πιστούς τον ιερότερο χώρο του ισλάμ, έπειτα από επτά μήνες, και αύξησε σε 15.000 ημερησίως τον αριθμό των προσκυνητών που μπορούν να επισκεφθούν τη Μέκκα.

Στο Ισραήλ βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, εθνικά πάρκα, παραλίες και επιχειρήσεις που δεν δέχονται κοινό άνοιξαν και πάλι. Οι 9 εκατομμύρια Ισραηλινοί θα μπορούν πλέον να μετακινούνται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους.

Την άνοιξη το Ισραήλ είχε άρει γρήγορα το πρώτο lockdown, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της χώρας. Όμως τον Σεπτέμβριο κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων παγκοσμίως. Συνολικά οι αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 302.800 μολύνσεις covid-19 και σχεδόν 2.200 θανάτους.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς (219.674). Ακολουθούν η Ινδία και η Βραζιλία με 114.610 νεκρούς και 153.905 νεκρούς αντίστοιχα.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: «Αν δεν τηρηθεί η συμφωνία για εκεχειρία, θα ξεκινήσει το πιστολίδι»
Ο Αμερικανός πρόεδρος «υποσχέθηκε» σφοδρές επιθέσεις σε περίπτωση που δεν τηρηθεί για «οποιονδήποτε λόγο» η κατάπαυση του πυρός – Δήλωσε πως ο στρατός των ΗΠΑ ξεκουράζεται μέχρι την επόμενη κατάκτησή του
Ντόναλντ Τραμπ
Εύθραυστη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Στα χέρια του Ιράν η παγκόσμια οικονομία – Η Ευρώπη καλείται να πληρώσει τα σπασμένα Τραμπ
Η εκεχειρία κρίνεται στα Στενά του Ορμούζ - Η μερική ή πλήρης διακοπή της ναυσιπλοΐας για εβδομάδες έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις
FILE PHOTO: Cargo ships in the Gulf, near the Strait of Hormuz, as seen from northern Ras al-Khaimah, near the border with Oman’s Musandam governance, amid the U.S.-Israeli conflict with Iran, in United Arab Emirates, March 11, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo/File Photo
Wall Street Journal: Η Ελλάδα στη λίστα των χωρών του ΝΑΤΟ που θα επιβραβεύσει ο Τραμπ – Ποιες θα «τιμωρηθούν»
«Είναι αρκετά λυπηρό το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ γύρισε την πλάτη στον αμερικανικό λαό τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενώ αυτός είναι που χρηματοδοτεί την άμυνά του», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Ντόναλντ Τραμπ και Κυριάκος Μητσοτάκης 12
Το Ιράν δεν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ, πετρελαιοφόρο ανέκρουσε πρύμναν, εκατόμβη νεκρών στον Λίβανο, στον «αέρα» η εκεχειρία
Περισσότεροι από 182 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στον Λίβανο - «Η συμφωνηθείσα ανακωχή δεν αφορά την εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ», ξεκαθαρίζει ο Νετανιάχου
Διασώστες σε κατεστραμμένο κτίριο μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στη Βηρυτό του Λιβάνου
Ο Τραμπ δυσαρεστημένος με το NATO, ανοίγει το ζήτημα αποχώρησης – «Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν»
Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ αναδεικνύει τις διαφωνίες σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη και συμμετοχή των συμμάχων σε διεθνείς κρίσεις, με τον Τραμπ να θέτει ανοιχτά το ζήτημα της εμπιστοσύνης και χρηματοδότησης της άμυνας
Ντόναλντ Τραμπ