Κόσμος

Κόσοβο: 30 ένοπλοι ταμπουρώθηκαν σε μοναστήρι μετά από επίθεση κατά της αστυνομίας

Περίπου 30 ένοπλοι είναι ταμπουρωμένοι σε ένα μοναστήρι στο βόρειο Κόσοβο και τους έχει περικυκλώσει η αστυνομία, καθώς έχουν ξεσπάσει σοβαρές εντάσεις σε μια περιοχή όπου νωρίς σήμερα (24.9.2023) το πρωί σκοτώθηκε ένας αστυνομικός.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος έδειξε και τις φωτογραφίες των ενόπλων στην αυλή ενός μοναστηριού, στην περιοχή όπου έχουν ξεσπάσει οι εντάσεις μετά τον θάνατο του αστυνομικού.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός Κούρτι ανακοίνωσε ότι στο Μπάνισκο έχουν οχυρωθεί περίπου 30 οπλισμένοι άνδρες οι οποίοι συνεχίζουν να πυροβολούν κατά των αστυνομικών και ισχυρίζεται, επίσης, ότι πρόκειται για οργανωμένη ομάδα επαγγελματιών οι οποίοι φέρουν στρατιωτικές στολές και έχουν βαρύ οπλισμό.

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, ήρθαν για να πολεμήσουν και να αποσταθεροποιήσουν το Κόσοβο, και εμείς πολεμάμε εναντίον τους υπερασπιζόμενοι τον νόμο που αποτελεί υποχρέωση μας. Πρέπει να εφαρμόσουμε τον νόμο, αλλά το πιο εύκολο και γρήγορο θα ήταν να παραδοθούν», ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου ο Άλμπιν Κούρτι.

Η Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης επιβεβαίωσε ότι ένοπλοι μασκοφόροι εισέβαλαν στο μοναστήρι χωρίς να αναφέρεται ποιοι είναι οι εισβολείς και είναι ιδιαίτερα ανήσυχη διότι ομάδα ένοπλων μασκοφόρων διέρρηξε την κλειδωμένη πύλη του μοναστηριού και εισέβαλε με τεθωρακισμένο όχημα στο προαύλιο της Μονής.

Αυτή τη στιγμή, στην μονή υπάρχει μια ομάδα πενήντα πιστών από το Νόβι Σαντ οι οποίοι φοβούνται για την ασφάλεια τους εξαιτίας των ένοπλων επεισοδίων, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επισκοπής.

Οι φωτογραφίες που έδειξε ο Αλμπίν Κούρτι:

Νέα ένταση προκαλεί στο βόρειο Κόσοβο ο θάνατος ενός αστυνομικού και ο τραυματισμός ενός άλλου κατά την ανταλλαγή πυρών έξω από το χωριό Μπάινσκο που κατοικείται κυρίως από Σέρβους.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα ξημερώματα της Κυριακής περίπολος της συνοριακής αστυνομίας του Κοσόβου παρατήρησε ότι δύο φορτηγά τα οποία δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας έχουν τοποθετηθεί κάθετα σε δρόμο που οδηγεί προς το χωριό Μπάινσκο.

Ζήτησε ενισχύσεις και όταν έφτασαν αλλά τρία περιπολικά δέχτηκαν επίθεση με πυροβόλα όπλα και χειροβομβίδες από την κατεύθυνση του χωριού. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, ο ένας εκ των οποίων λίγο αργότερα κατέληξε, αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν.

kosovo r

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια την ένοπλη επίθεση κατά των αστυνομικών και κατηγόρησε «εγκληματικές ομάδες που ελέγχονται από το Βελιγράδι».

kosovo r

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι επιστρέφει εσπευσμένα από την Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Οσμάνι σε ανάρτηση της στα social media επίσης κατηγόρησε «σερβικές εγκληματικές συμμορίες» για τον θάνατο του αστυνομικού και υποστήριξε ότι «έχουν την πολιτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη του επίσημου Βελιγραδίου».

Από σήμερα το πρωί, οι Αρχές του Κοσόβου έκλεισαν όλες τις συνοριακές διαβάσεις στον βορρά που οδηγούν προς την Σερβία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η πρώτη δήλωση του βασιλιά Καρόλου για τη σύλληψη του αδερφού του Άντριου: «Να εφαρμοστεί ο νόμος»
Ο Κάρολος δήλωσε ότι «ο νόμος πρέπει να ακολουθήσει τη διαδικασία του», εκφράζοντας ταυτόχρονα τη «βαθιά του ανησυχία» για τη σύλληψη του μικρότερου αδελφού του - Η γραπτή του δήλωση
Ο βασιλιάς Κάρολος
Σε σοκ η Βρετανία από τη σύλληψη του Άντριου για διαρροή απόρρητων εγγράφων στον Επστάιν: «Εφιάλτης για τον Κάρολο»
Η στιγμή που αστυνομικοί φτάνουν στο κτήμα Σάντριγχαμ στο Νόρφολκ για να τον συλλάβουν - Η σύλληψή του έγινε ανήμερα των 66ων γενεθλίων του - Είναι το πρώτο ανώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας που συλλαμβάνεται στη σύγχρονη ιστορία - Τι ακολουθεί
Ο πρίγκιπας Άντριου
«Εκείνη μου είπε να φύγω» λέει ο ορειβάτης που άφησε τη σύντροφό του να πεθάνει από το κρύο στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Αυστρίας
Η κοπέλα έμεινε ολομόναχη στο Grossglockner για 6,5 ώρες, στο ψηλότερο βουνό της Αυστρίας με ύψος κοντά στα 3.800 μέτρα - Η μοιραία ανάβαση πριν από ένα χρόνο
Ο ορειβάτης που άφησε τη σύντροφό του να πεθάνει στο ψηλότερο βουνό της Αυστρίας