Κόσμος

Κόσοβο: Ανακοινώθηκε κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Άλμπιν Κούρτι

Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στο Κόσοβο υπέγραψαν ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Άλμπιν Κούρτι και ο πρόεδρος του κόμματος «Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου» Ίσα Μούσταφα όπως ανακοίνωσαν σήμερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα αργά το απόγευμα από τα κομματικά όργανα των δύο παρατάξεων και αύριο η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Πρωθυπουργός θα αναλάβει ο Άλμπιν Κούρτι, ενώ η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται από τρεις αντιπροέδρους, 15 υπουργούς και 33 αναπληρωτές υπουργούς. Τρεις υπουργοί θα προέρχονται από τα κόμματα που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες, ενώ οι δύο από αυτούς θα είναι Σέρβοι. Όπως ανέφερε ο Άλμπιν Κούρτι, στην συμφωνία που υπεγράφη προβλέπεται ότι την θέση του προέδρου της Βουλής θα αναλάβει στέλεχος της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου, ενώ το θέμα της εκλογής του προέδρου Δημοκρατίας θα συζητηθεί την άνοιξη του 2021 πριν λήξει η θητεία του σημερινού προέδρου Χάσιμ Θάτσι. Τα ονόματα των νέων υπουργών θα ανακοινωθούν αύριο λίγο πριν από την συνεδρίαση του Κοινοβουλίου.

Με την συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τερματίζεται μία περίοδος δύσκολων –όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Κούρτι– διαπραγματεύσεων και ανοίγει ο δρόμος για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Σερβία για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου. Η πολιτική ηγεσία των Σέρβων του Κοσόβου αλλά και το Βελιγράδι διαμηνύουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξαναρχίσει ο διάλογος είναι η άρση των δασμών ύψους 100% που επέβαλε η κυβέρνηση Χαραντινάι τον Νοέμβριο του 2018 για τα προϊόντα από την Σερβία. Το ίδιο αίτημα θέτουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. και δεν αποκλείεται η άρση των δασμών να αποτελέσει την πρώτη απόφαση της νέας κυβέρνησης του Κοσόβου.

Οι βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο πραγματοποιήθηκαν στις 6 Οκτωβρίου του 2019 μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Χαραντινάι.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών, το κίνημα «Αυτοδιάθεση» εκπροσωπείται στη Βουλή με 29 βουλευτές και η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου με 28 βουλευτές. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Χάσιμ Θάτσι κατέλαβε 24 έδρες, ο συνασπισμός «Για το μέλλον του Κοσόβου» του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι κατέλαβε 13 έδρες και ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών «Nisma» 6 έδρες. Με 10 βουλευτές εκπροσωπείται η «Σερβική Λίστα» και με 10 όλες οι άλλες εθνικές κοινότητες. Η Βουλή του Κοσόβου απαρτίζεται από 120 βουλευτές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γιατί ο Πούτιν μπορεί να μην είναι ποτέ έτοιμος να συναντήσει τον Ζελένσκι – Ανάλυση του CNN
«Ο Πούτιν έχει ήδη πάρει αυτό που ήθελε, μια διμερή συνάντηση με τον Τραμπ, έναν ηγέτη που θεωρεί ίσο του. Μια συνάντηση με τον Ζελένσκι θα ήταν, στα μάτια του, ασυμβίβαστη με την κοσμοθεωρία του» τονίζει σε ανάλυσή του το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Αλάσκα 7
Σουηδία: Ολόκληρη ιστορική εκκλησία μετακινείται πάνω σε ρυμουλκούμενη πλατφόρμα – Εντυπωσιακές εικόνες
Η εκκλησία είναι ένα από τα 23 μνημεία που έχουν ήδη μετακινηθεί στην Κιρούνα, με την LKAB να χαρακτηρίζει τη μετακίνηση αυτή «μοναδικό γεγονός στην παγκόσμια ιστορία»
Ξύλινη εκκλησία στη Σουηδία μεταφέρεται πάνω σε πλατφόρμα
2