Κόσμος

Κόσοβο: Σέρβοι στήνουν οδοφράγματα για να σταματήσουν την κυκλοφορία

«Μπαρούτι» μυρίζει η κατάσταση στο Κόσοβο με τους Σέρβους που κατοικούν εκεί να έχουν βγει στους δρόμους

Εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσόβου έστησαν σήμερα οδοφράγματα σε δρόμο στο βόρειο τμήμα του, αποκλείοντας την κυκλοφορία σε δύο σημαντικά σημεία διέλευσης στα σύνορα με τη Σερβία, ανακοίνωσε η αστυνομία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Φορτηγά, ασθενοφόρα και αγροτικά μηχανήματα τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να αποκλείσουν την κυκλοφορία, σε ένα περιβάλλον έντασης που σημαδεύτηκε τις τελευταίες ημέρες από εκρήξεις, πυροβολισμούς και επίθεση που είχε στόχο μια αστυνομική περίπολο. Ένας Αλβανός αστυνομικός του Κοσόβου τραυματίστηκε σε αυτή την επίθεση.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές από τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου είναι εξοργισμένοι με τη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού σερβικής εθνότητας που θεωρείται ύποπτος για εμπλοκή σε επιθέσεις κατά Κοσοβάρων αστυνομικών.

Σειρήνες ήχησαν σε αρκετές πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία για να ξεκινήσει το κίνημα που οργανώθηκε σήμερα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαδηλωτές εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήθελαν να εμποδίσουν “τη μεταφορά στην Πρίστινα” του συλληφθέντα πρώην αστυνομικού.

Ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβετσία δήλωσε ότι ο συλληφθείς πρώην αστυνομικός είναι ένας από τους δύο υπόπτους που συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών περιπόλων τις τελευταίες δύο ημέρες.

Οι τελευταίες εντάσεις ξέσπασαν μετά την απόφαση της Πρίστινας να διοργανώσει στις 18 Δεκεμβρίου στους δήμους όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία τοπικές εκλογές, τις οποίες τα μεγαλύτερα σερβικά πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει ότι θέλουν να μποϊκοτάρουν.

Εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν την Πέμπτη την ώρα που αξιωματούχοι αρμόδιοι για τις εκλογές επισκέφθηκαν δύο δήμους στο βόρειο Κόσοβο για να προετοιμάσουν την ψηφοφορία, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Λίγο μετά το στήσιμο των οδοφραγμάτων, η Κοσοβάρα πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναβάλει τις τοπικές εκλογές για τις 23 Απριλίου.

Η επίθεση στην οποία τραυματίστηκε ο αστυνομικός την Πέμπτη σημειώθηκε μετά την ανάπτυξη στο βόρειο Κόσοβο Αλβανών αστυνομικών του Κοσόβου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ανάπτυξη αυτή αποφασίστηκε μετά τη συλλογική παραίτηση των Σέρβων που εργάζονταν στα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας.

Οι Σέρβοι που ήταν μέλη των δυνάμεων της τάξης και οι δημόσιοι υπάλληλοι παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των κοσοβάρικων αρχών να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδει το Βελιγράδι με αυτές που εκδίδει η Πρίστινα.

Τον Σεπτέμβριο, Σέρβοι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει την κυκλοφορία στα δύο κύρια συνοριακά σημεία διέλευσης μεταξύ του Κοσόβου και Σερβίας για να εκφράσουν την οργή τους για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Η σερβική μειονότητα του Κοσόβου, η οποία αριθμεί συνολικά σχεδόν 120.000 μέλη, δεν αναγνωρίζει την εξουσία της Πρίστινας με την ενθάρρυνση του Βελιγραδίου, το οποίο δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Μακρόν με βίντεο βάζει τέλος στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών στη Γαλλία – Stop και στα κινητά στα σχολεία
«Οι εγκέφαλοι των παιδιών και των εφήβων μας δεν είναι προς πώληση, ούτε πρέπει να χειραγωγούνται, είτε από αμερικανικές πλατφόρμες είτε από κινεζικούς αλγόριθμους»
Εμανουέλ Μακρόν
CNN: Η Γροιλανδία, η Αρχαία Αθήνα και ο Θουκυδίδης – Οι κίνδυνοι από την επίδειξη ωμής ισχύος σε συμμάχους
Όταν ο Καναδός πρωθυπουργός, Μαρκ Κάρνεϊ ανέβηκε στο βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, παρέθεσε Θουκυδίδη, ως προειδοποίηση - «Οι ισχυροί πράττουν ό,τι μπορούν και οι αδύναμοι υφίστανται ό,τι πρέπει»
Η Γροιλανδία
Wall Street Journal: Κορυφαίος Κινέζος στρατηγός και στενός σύμμαχος του Σι Τζινπίνγκ υπό έρευνα για διαρροή πυρηνικών στοιχείων στις ΗΠΑ
Στο επίκεντρο καταγγελιών ο ανώτερος στρατηγός Zhang Youxia για δωροδοκίες σε αντάλλαγμα προαγωγές, κατάχρηση εξουσίας και πολιτικές κλίκες στον κινεζικό στρατό
Ο Zhang Youxia
Πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς σε διαμέρισμα στο Βερολίνο - Σε σοβαρή κατάσταση οι δύο
Μια σοβαρά τραυματισμένη γυναίκα, ένας άνδρας και δύο ακόμη τραυματίες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από νοσοκόμους και γιατρούς και στη συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία
Αστυνομία της Γερμανίας
New York Times: Ο Χαμενεΐ διέταξε την καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν «με κάθε μέσο» – «Οργανωμένη σφαγή από το κράτος»
Οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στους δρόμους του Ιράν με εντολή «να πυροβολούν για να σκοτώσουν» και τους δόθηκε εντολή να μην δείξουν κανένα έλεος στους διαδηλωτές
Αυτοκίνητα καίγονται σε δρόμο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κατάρρευση της αξίας του νομίσματος, στην Τεχεράνη