Κόσμος

Κουλέμπα από Νταβός: «Το μήνυμα είναι ένα και απλό, σκοτώστε τις ρωσικές εξαγωγές»

Ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα από το οικονομικό φόρουμ του Νταβός να «σκοτώσει τις ρωσικές εξαγωγές», ως μέσο πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Το μήνυμά μου είναι πολύ απλό: σκοτώστε τις ρωσικές εξαγωγές, εκτός από ορισμένα κρίσιμα προϊόντα που χρειάζεται ο κόσμος», είπε ο Κουλέμπα στο Νταβός, λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει «να αποκομίζει χρήματα και να «επενδύει σε μια πολεμική μηχανή που σκοτώνει, βιάζει και βασανίζει Ουκρανούς».

Κάλεσε επίσης τις ναυτιλιακές εταιρείες να σταματήσουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.

«Υπάρχουν δύο τρόποι προσέγγισης στην επιβολή των κυρώσεων. Ο πρώτος είναι να πούμε «θα επικεντρωθούμε στο πετρέλαιο και θα αναζητήσουμε τρόπους να σταματήσουμε να αγοράζουμε ρωσικό πετρέλαιο», τόνισε.

Αλλά «υπάρχει κι άλλος τρόπος (…). Για παράδειγμα, η συντριπτική πλειονότητα του ρωσικού πετρελαίου που πωλείται στην παγκόσμια αγορά μεταφέρεται δια θαλάσσης», συνέχισε, πιστεύοντας ότι όσοι συνεχίζουν να το κάνουν «οπουδήποτε στον κόσμο» να «αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα ότι παραμένει «βέβαιος» για την επίτευξη συμφωνίας για ένα εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δευτέρα, παρά το μπλοκάρισμα της Ουγγαρίας.

Ο Κουλέμπα κατήγγειλε επίσης τον ρωσικό «εκβιασμό» σχετικά με το αίτημα της Μόσχας για την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία για να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Πρόκειται για προφανή εκβιασμό. Δεν μπορεί να βρεθεί καλύτερο παράδειγμα εκβιασμού στις διεθνείς σχέσεις. Αν κάποιος το αποδεχτεί, τότε αυτό το άτομο έχει πρόβλημα», είπε.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε νωρίτερα πως ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο ζήτησε την άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας ως προϋπόθεση για να αποτραπεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που διαφαίνεται ως αποτέλεσμα της επίθεσής της στην Ουκρανία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ: Σύντομη εκδρομή ο πόλεμος στο Ιράν – Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τους εξοντώσουμε
Ο Τραμπ σημείωσε πως «κανείς δεν έχει ιδέα» ποιος θα κυβερνήσει το Ιράν μετά τη δολοφονία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, παρά το γεγονός ότι ο γιος του, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, ορίστηκε νέος ανώτατος ηγέτης
Ντόναλντ Τραμπ
6
Εμανουέλ Μακρόν: Η όποια επίθεση στην Κύπρο είναι επίθεση στην Ευρώπη
Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την τέλεια συνεργασία. Υπογράψαμε το 2020 μια πολύ σημαντική συμφωνία συνεργασίας, εγκαθίδρυσαμε μια μοναδική συνεργασία σε σχέση με την άμυνα και την ασφάλεια
French President Emmanuel Macron looks on during a joint press conferance with Cypriot President Nikos Christodoulides (not pictured) and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (not pictured) at Paphos military airport, on the day of Macron's visit to show France's solidarity after recent drone attacks amid the U.S.-Israeli conflict with Iran, and aimed at reinforcing European security in the Eastern Mediterranean, in Paphos, Cyprus March 9, 2026. 5