Για την πολυαναμενόμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν, μίλησε σήμερα Παρασκευή (17.10.2025) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι το τετ α τετ των προέδρων Πούτιν και Τραμπ μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ή λίγο αργότερα, όμως υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να επιλυθούν προτού καταστεί δυνατό να οριστεί ημερομηνία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν χθες, Πέμπτη (16.10.2025) να έχουν μια δεύτερη συνάντηση κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που προβλέπεται προσωρινά να διεξαχθεί στη Βουδαπέστη, μετά τη συνάντηση που είχαν στις 15 Αυγούστου 2025 στην Αλάσκα που απέτυχε να καταγράψει σημαντική πρόοδο.
Η ξαφνική ανακοίνωση έγινε την παραμονή μιας συνάντησης ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και καθώς η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας στο Κίεβο πυραύλων cruise τύπου Tomahawk.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, θα πρέπει να τηλεφωνηθούν και να ορίσουν συνάντηση προκειμένου να διευθετήσουν πολλά θέματα πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Υπάρχουν πολλά θέματα, πρέπει να οριστούν οι διαπραγματευτικές ομάδες, και ούτω καθεξής. Ως εκ τούτου, όλα θα πρέπει να γίνουν κατά στάδια, όμως, βέβαια, η βούληση των προέδρων είναι εκεί», είπε ο Πεσκόφ.
«(Η συνάντηση κορυφής) θα μπορούσε πράγματι να λάβει χώρα εντός δύο εβδομάδων ή λίγο αργότερα. Υπάρχει μια γενική κατανόηση ότι τίποτα δεν θα πρέπει να αφεθεί για αργότερα» τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος και πρόσθεσε πως η Μόσχα παραμένει ανοικτή σε μια διευθέτηση προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ειρηνικά.
Η Ρωσία επιρρίπτει την ευθύνη στο Κίεβο και στους Ευρωπαίους συμμάχους του για το αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Εκείνοι με τη σειρά τους κατηγορούν τη Μόσχα ότι θέτει απαράδεκτες απαιτήσεις και έχουν πει ότι δεν πιστεύουν πως ο Πούτιν το εννοεί όταν λέει ότι επιδιώκει την ειρήνη.
Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βίκτορ Ορμπάν είχαν σήμερα (17.10.2025) τηλεφωνική επικοινωνία για να συζητήσουν την επικείμενη συνάντηση κορυφής και πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τη συνάντηση.