Κόσμος

Κρίσιμη συνάντηση Τζόνσον – Γιούνκερ λίγο πριν το Brexit

Έξι εβδομάδες πριν το διαζύγιο με την ΕΕ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα γευματίσει σήμερα στο Λουξεμβούργο με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές που αντιμετωπίζουν με μεγάλες επιφυλάξεις τις ανακοινώσεις του και εμφανίζονται απαισιόδοξοι αναφορικά με τις πιθανότητες ενός Brexit με συμφωνία.

Ο Τζόνσον ζήτησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ προτού αναχωρήσει για το Στρασβούργο όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θα συμμετάσχει στη συνάντηση.

Στη συνέχεια ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του Ξαβιέ Μπετέλ και οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ ο Τζόνσον δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί «τεράστιες πρόοδοι» για το θέμα του “backstop” για τα σύνορα της Βρετανίας με την Ιρλανδία και συνέκρινε τον εαυτό του με τον «Απίθανο Χαλκ», έναν υπερήρωα των κόμιξ, τονίζοντας ότι είναι ικανός να απελευθερώσει τη Βρετανία από τα δεσμά της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι απάντησαν ότι «αναμένουν» συγκεκριμένες προτάσεις και δηλώνουν «λίγο αισιόδοξοι» σχετικά με το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης της Βρετανίας με συμφωνία.

«Τίποτα συγκεκριμένο μέχρι στιγμής», δήλωσε στο AFP υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολιάζοντας τις τελευταίες συναντήσεις εργασίες μεταξύ του συμβούλου του Τζόνσον, του Ντέιβιντ Φροστ, και της ομάδας του Μπαρνιέ στις Βρυξέλλες.

«Δεν έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι» για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με τη Βρετανία πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου, σημείωσε από την πλευρά του ο ίδιος ο Μπαρνιέ.

«Πολύ αυστηρή απόφαση»

Αντίστοιχη είναι η αντίδραση και του Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δεν είναι αισιόδοξος» αφού ενημερώθηκε για τις προτάσεις του Λονδίνου για τα σύνορα με την Ιρλανδία και «εξακολουθεί να αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις», έκανε γνωστό το περιβάλλον του.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τυχόν συμφωνία που θα επιτευχθεί με το Λονδίνο, ανέβασε τους τόνους. Θα ψηφίσει την Τετάρτη μια πολύ αυστηρή πρόταση με την οποία απαιτεί τη διατήρηση του backstop προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή των σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας της Βρετανίας, και της Ιρλανδίας, κάτι στο οποίο αντιτίθεται ο Τζόνσον.

«Αν υπάρξει διαζύγιο χωρίς συμφωνία, η βρετανική κυβέρνηση θα φέρει την πλήρη ευθύνη και θα πρέπει να τηρήσει όλες τις οικονομικές δεσμεύσεις της, να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής με την Ιρλανδία», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας, αν δεν γίνουν σεβαστές οι υποχρεώσεις αυτές», απείλησε.

Ο Μπαρνιέ και ο «Απίθανος Χαλκ» Τζόνσον

Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν τι θέλουν και ενωμένοι εμμένουν στις θέσεις τους. Αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός γνωρίζει τι ρισκάρει σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία.

«Εξακολουθούμε να είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε αντικειμενικά οποιαδήποτε συγκεκριμένη και νομικά έγκυρη πρόταση της Βρετανίας, όμως ακόμη περιμένουμε», σχολίασε ο Μπαρνιέ.

«Όσο περισσότερο θυμώνει ο Απίθανος Χαλκ, τόσο πιο δυνατός γίνεται και καταφέρνει να σπάσει τα δεσμά του», προειδοποίησε ο Τζόνσον. «Το Brexit είναι ένα μάθημα υπομονής και αποφασιστικότητας», του απάντησε χωρίς αστεϊσμούς ο Μπαρνιέ.

«Ασχοληθήκαμε πολύ καιρό με αυτό το θέμα», έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα Daily Telegraph. «Αν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, τότε σίγουρα το κοινοβούλιο θα έχει όλο τον χρόνο να την εξετάσει και να την εγκρίνει πριν το τέλος Οκτωβρίου», συνέχισε. «Όμως να είστε βέβαιοι ότι αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, μια καλή συμφωνία και για τις δύο πλευρές, τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει ούτως ή άλλως» από την ΕΕ.

Ωστόσο ο… ίδιος ο Χάλκ έδωσε την απάντησή του.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκκενώθηκε προληπτικά το αεροδρόμιο του Δουβλίνου λόγω συναγερμού - Δεν σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση
Το Τέρμιναλ 2 του αεροδρομίου του Δουβλίνου εκκενώθηκε το Σάββατο μετά από συναγερμό ασφαλείας – Το περιστατικό δεν φαίνεται να σχετίζεται με την κυβερνοεπίθεση που έπληξε αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Στιγμιότυπο οθόνης που δείχνει την αστυνομία να παρεμβαίνει στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου
Συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την κυβερνοεπίθεση σε Χίθροου, Βερολίνο και Βρυξέλλες – «Οι πτήσεις θα επηρεαστούν για μέρες»
Μια μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση παρέλυσε μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων στον τομέα των αερομεταφορών
Οι ταξιδιώτες περιμένουν κοντά στα γκισέ check-in στο Τερματικό 2 του αεροδρομίου Heathrow, εν μέσω καθυστερήσεων και ακυρώσεων πτήσεων, που οφείλονται σε διακοπή των συστημάτων check-in και επιβίβασης λόγω κυβερνοεπίθεσης
3
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Ο Ουκρανός πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα έχει συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Χάος με δεκάδες καθυστερήσεις πτήσεων σε Χίθροου, Βρυξέλλες και Βερολίνο – Τεράστιες ουρές στο check-in
Εκατοντάδες πτήσεις καθυστέρησαν, με τους επιβάτες να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές στα check-in, μετά την κυβερνοεπίθεση που παρέλυσε τα συστήματα σε Χίθροου, Βρυξέλλες και Βερολίνο
Στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές
Ανανεώθηκε πριν 5 ώρες
16
Ουκρανία: Νύχτα τρόμου από ρωσικά πλήγματα, με τρείς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
Μια νέα ομοβροντία πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξε τη νύχτα την περιφέρεια της Ντνιπροπετρόφσκ, προκαλώντας έναν νεκρό και δεκατρείς τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές
Φλεγόμενα αυτοκίνητα στην περιοχή του Κιέβου μετά από ρωσικούς βομβαρδισμούς 1
Ο Τραμπ δεν σταματά να «πολεμά» το Χάρβαρντ: Του επέβαλλε περιορισμούς σε ορισμένα ομοσπονδιακά κεφάλαια
Το καθεστώς αυτό επιβάλλει στο πανεπιστήμιο να χρησιμοποιεί εφεξής ίδια κεφάλαια για να προωθεί την ομοσπονδιακή βοήθεια που χορηγείται στους φοιτητές προτού να είναι σε θέση να ανακτά τα ποσά αυτά από το κράτος
Το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 2
Η Πορτογαλία θα αναγνωρίσει επίσημα κράτος της Παλαιστίνης
Η Λισαβόνα επιβεβαίωσε ότι θα αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος την Κυριακή, παραμονή της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εντασσόμενη έτσι στη διεθνή δυναμική υπέρ της λύσης των δύο κρατών
Διαδηλωτές με παλαιστινιακή σημαία 6