Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ξεκινά ο “πόλεμος” για τον προϋπολογισμό – Εξηγήσεις ζητά η ΕΕ από την Ιταλία

Ξεκινά ο “πόλεμος” για τον προϋπολογισμό – Εξηγήσεις ζητά η ΕΕ από την Ιταλία
photo epa

Η κόντρα ανάμεσα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον προϋπολογισμό συνεχίζεται, με τον Πιέρ Μοσκοβισί να ζητά “διευκρινίσεις”.

Συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα βρεθεί στην Ιταλία όπου θα επιδώσει στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών μια επιστολή με την οποία θα ζητεί «διευκρινίσεις» για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης για το 2019, που αποκλίνει σοβαρά από τους ευρωπαϊκούς στόχους.

Η επιστολή αυτή θα επιδοθεί στη Ρώμη από τον Μοσκοβισί στον υπουργό Τζοβάνι Τρία πριν από μια κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο αξιωματούχων.

«Δεν είναι ο προϋπολογισμός που ανέμενε η Επιτροπή. Είναι κατανοητό ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αναμένω κριτικές παρατηρήσεις», ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατά την άφιξή του σήμερα το πρωί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια πάντως ανέφερε πως “εμένα, όσο ο καιρός περνά, τόσο μου φαίνεται πως ο προϋπολογισμός μας για την Ιταλία είναι πολύ καλός» και προειδοποίησε πως δεν υπάρχει περιθώριο να τροποποιήσει.

Όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, έτσι και η Ιταλία έστειλε τη Δευτέρα το σχέδιο προϋπολογισμού της για το 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα πρέπει τώρα να το αξιολογήσει.

Όμως η προτεινόμενη δημοσιονομική τροχιά, με ένα έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, είναι πολύ μακριά από το 0,8% για το οποίο είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση της κεντροαριστεράς στην Ιταλία,

Ο προϋπολογισμός του λαϊκιστικού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία στην Ιταλία ανησυχεί πολύ την ευρωζώνη καθώς το χρέος της Ρώμης (131% του ΑΕΠ) είναι το μεγαλύτερο των χωρών μελών μετά εκείνο της Ελλάδας.

Μάλιστα αν η Ρώμη δεν τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της, η Επιτροπή μπορεί, μέχρι το τέλος του μήνα, να το απορρίψει, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μέχρι σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις