Κυριακή, 23 Ιουν.
26oC Αθήνα

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Eni-Total ξεκινά τις γεωτρήσεις

Κυπριακή ΑΟΖ: Η Eni-Total ξεκινά τις γεωτρήσεις

Για τις γεωτρήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν στην Κυπριακή ΑΟΖ μίλησε η η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή». «Είμαστε σε συνεχή επαφή με την κοινοπραξία Eni-Total» σημειώνει η υπουργός, προσθέτοντας ότι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. 

Η Eni-Total αναμένεται να πραγματοποιήσει δύο ερευνητικές γεωτρήσεις το 2022 στην Κυπριακή ΑΟΖ, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως αναφέρει η Κύπρια υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της εν λόγω κοινοπραξίας οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις από τα μέτρα που ελήφθησαν παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της γεώτρησης στον στόχο Γλαύκος 2 από την κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum, η Νατάσα Πηλείδου αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη. «Η κοινοπραξία έχει συλλέξει τα δεδομένα που χρειαζόταν και προχωρά με την αξιολόγησή τους. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται εντός των επομένων μηνών», τονίζει, σημειώνοντας ότι δεν αναμένεται οποιαδήποτε ανακοίνωση πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αναφορικά, τέλος με την πορεία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, η Κύπρια υπουργός Ενέργειας επισημαίνει ότι από το Νοέμβριο του 2019 οπότε και δόθηκε η άδεια εκμετάλλευσης μέχρι σήμερα, έχει μεσολαβήσει αλλαγή δεδομένων σε σημαντικό βαθμό, ενώ στο μεσοδιάστημα υπήρξε απόκτηση της Noble Energy από την Chevron.

«Δεδομένης της προσπάθειας που καταβάλλει η ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις αποφάσεις της κοινοπραξίας ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, το συντομότερο δυνατό» είπε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις