Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Λεοντίδες 2017: Πότε παρατηρείται έξαρση πεφταστεριών

Λεοντίδες 2017

Απόψε το βράδυ κοιτάμε ψηλά! Οι Λεοντίδες που εμφανίζονται κάθε χρόνο τον Νοέμβρη προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα.

Μία από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε απόψε το βράδυ! Κοιτάμε ψηλά για τις Λεοντίδες 2017. Ένα θέαμα στον ουρανό αρκετά έντονο με την εμφάνιση μερικών δεκάδων διαττόντων κάθε ώρα.

Λεοντίδες 2017: Πότε κορυφώνεται το θέαμα

Οι Λεοντίδες είναι μία από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων. Οφείλονται στον κομήτη 55P/Tempel-Tuttle και εμφανίζεται κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου. Οι Λεοντίδες 2017 παρατηρούνται σε έξαρση απόψε το βράδυ.

Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός, επειδή θα υπάρχει νέα σελήνη. Οπότε, αν δεν υπάρχουν σύννεφα, οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για νυχτερινή παρατήρηση.

Η “βροχή” αυτή πήρε την ονομασία της επειδή τα μετέωρα αυτά φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα. Οφείλονται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης 55Ρ/Τεμπλ-Τατλ.

Στην τροχιά που ακολουθούν οι κομήτες αφήνουν πίσω τους διάφορα μικρά σωματίδια σκόνης. Αυτά είναι σχετικά μαζεμένα σε ομάδες που τέμνουν πολλές φορές την τροχιά της Γης. Όταν η Γη κατά την περιφορά της γύρω από τον Ήλιο συναντάει μια τέτοια ομάδα σωματιδίων συγκρούεται μαζί τους. Τότε αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα μας με ρυθμό μερικών δεκάδων αντικειμένων την ώρα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ιδιαίτερα μετά από κάποια πρόσφατη διέλευση ενός κομήτη ο ρυθμός αυτός μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα χίλια μετέωρα την ώρα.

Τι συμβαίνει ακριβώς

Στις Λεοντίδες συμβαίνει το εξής: καθώς η Γη μας περιφέρεται στην τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, συναντάει κάθε Νοέμβριο το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Τεμπλ-Τατλ. Έτσι, καθώς η Γη μας τρέχει με 108.000 χιλιόμετρα την ώρα, πέφτει ακάθεκτη πάνω στο σύννεφο των σωματιδίων. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, με βάρος ενός γραμμαρίου, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς μας σε ύψος 100 περίπου χιλιομέτρων και αναφλέγονται.

Η ανάφλεξη αυτή ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι μια φωτεινή σφαίρα 2 έως 3 μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή τη φωτεινή σφαίρα, λοιπόν, βλέπουμε από τη Γη, και ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο, ή «πεφταστέρι».

Βροχή αστεριών και… καταιγίδες

Ορισμένες φορές οι «βροχές διαττόντων» μπορεί να μετατραπούν σε «καταιγίδες». Στη διάρκεια μιας τέτοιας καταιγίδας, μέχρι και 700.000 περίπου μετέωρα εμφανίζονται κάθε ώρα, όπως συνέβη άλλωστε και το 1966 όταν επί 20 συνεχή λεπτά καταμετρήθηκαν 200 διάττοντες το δευτερόλεπτο που εμφανίστηκαν σαν μια πραγματική φιέστα κοσμικών πυροτεχνημάτων. Η συμπεριφορά, όμως, των σωματιδίων αυτών είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη λόγω των διαταραχών που υφίστανται από τις βαρυτικές δυνάμεις των πλανητών.

Η εμφάνιση των Λεοντιδών το 1866 έφτασε τους 5.000 διάττοντες την ώρα. Το 1867 ο ρυθμός έπεσε στους 1.000 την ώρα. Αντίθετα το 1899 η βροχή των Λεοντιδών ήταν απογοητευτική. Ξαφνικά τον επόμενο χρόνο (15-16 Νοεμβρίου 1900) ο ρυθμός ανέβηκε και πάλι στους 1.000 διάττοντες την ώρα. Τα επόμενα χρόνια χάθηκαν τα ίχνη του κομήτη Τεμπλ-Τάτλ και θεωρήθηκε ότι είχε μάλλον διαλυθεί. Ξαναανακαλύφτηκε και πάλι το 1965 όταν προσπέρασε τη τροχιά της Γης σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη απ’ αυτήν της Σελήνης.

Ένα χρόνο αργότερα στις 17 Νοεμβρίου 1966 στις κεντρικές και δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες δεκάδες χιλιάδες διάττοντες στόλισαν και πάλι τον νυχτερινό ουρανό για είκοσι τουλάχιστον λεπτά με ρυθμό 200.000 (55 το δευτερόλεπτο) έως 1.000.000 (280 το δευτερόλεπτο) διαττόντων κάθε ώρα.

Πηγή βίντεο: Tech Insider

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις