Κόσμος

Λευκορωσία: «Φάρσα οι εκλογές» λέει η εξόριστη αρχηγός της αντιπολίτευσης – «Έχουμε σκληρή δημοκρατία» απαντά ο Λουκασένκο

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος θα εξασφαλίσει την έβδομη συνεχόμενη θητεία του στον προεδρικό θώκο

Οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα (26.01.2025) στην Λευκορωσία ήταν η αφορμή για έναν «πόλεμο δηλώσεων» ανάμεσα στον Πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο και την εξόριστη αρχηγό της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Αρχικά, ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, στενός σύμμαχος της Μόσχας, χαρακτήρισε την Λευκορωσία ως μια «σκληρή δημοκρατία», αφού ψήφισε στις προεδρικές εκλογές, από τις οποίες θα εξασφαλίσει την έβδομη συνεχή θητεία του.

«Έχουμε μια σκληρή δημοκρατία στη Λευκορωσία», είπε στους δημοσιογράφους ο απολυταρχικός ηγέτης, που κυβερνά από το 1994, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα θα μπορούσαν να ζητήσουν χάρη, αλλά αποκλείοντας κάθε διάλογο με την εξόριστη αντιπολίτευση.

Ο 70χρονος Λουκασένκο έδωσε μια μεγάλης διάρκειας συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ερωτήθηκε, πώς θα μπορούσαν οι εκλογές να είναι ελεύθερες και δίκαιες, όταν τα βασικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης είτε βρίσκονται στη φυλακή είτε έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

BELARUS ELECTIONSREUTERS/Evgenia Novozhenina

Οι δηλώσεις Λουκασένκο

Κάποιοι από τους πολιτικούς του αντιπάλους, είπε: «Έχουν επιλέξει να πάνε στη φυλακή, κάποιοι άλλοι, έχουν επιλέξει την ΄εξορία, όπως την χαρακτηρίζετε. Δεν πετάξαμε με τις κλωτσιές κανέναν από τη χώρα».

Όπως είπε ο Λουκασένκο, κανένας δεν εμποδίζεται να εκφραστεί στη Λευκορωσία, αλλά η φυλακή είναι «για εκείνους που άνοιξαν τόσο πολύ το στόμα τους και, για να το θέσω ωμά, για εκείνους που παραβίασαν τον νόμο».

BELARUS ELECTIONSREUTERS/Evgenia Novozhenina

Από την πλευρά της, η αρχηγός της εξόριστης αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, χαρακτήρισε «φάρσα» τις προεδρικές εκλογές.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λευκορωσία είναι φάρσα», είπε στους δημοσιογράφους στη Βαρσοβία, αποκαλώντας τον Λουκασένκο «εγκληματία που έχει καταλάβει την εξουσία» και ζητώντας την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πολεμική νύχτα για Ινδία και Πακιστάν: Το Νέο Δελχί έστειλε πυραύλους στο Κασμίρ – «Απάντησαν» με αντίποινα
Η Ινδία χτύπησε σε έξι τοποθεσίες στο Πακιστάν που απάντησε με πυρά πυροβολικού - Οκτώ Πακιστανοί έχουν σκοτωθεί και άλλοι 35 έχουν τραυματιστεί από τα ινδικά πλήγματα, σύμφωνα με τον νέο επίσημο απολογισμό
Η Ινδία επιτέθηκε στο Πακιστάβ 3
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο