Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Λευκορωσία για Νόμπελ Ειρήνης: «Θα τρίζουν τα κόκαλα του Άλφρεντ Νόμπελ»

Λευκορωσία για Νόμπελ Ειρήνης: «Θα τρίζουν τα κόκαλα του Άλφρεντ Νόμπελ»
Φωτογραφία Reuters

Η Λευκορωσία κατήγγειλε την -από κοινού- απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο Λευκορώσο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Άλες Μπιαλιάτσκι,με τη ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση “Memorial” και την ουκρανική οργάνωση Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες.

«Τα τελευταία χρόνια οι αποφάσεις -και μιλάμε για το βραβείο ειρήνης- έχουν πολιτικοποιηθεί τόσο πολύ που θα τρίζουν τα κόκαλα του Άλφρεντ Νόμπελ (σ.σ. ιδρυτή των ομώνυμων βραβείων)», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της λευκορωσικής διπλωματίας, Ανατόλι Γκλαζ.

https://twitter.com/BelarusMID/status/1578348827928821760?s=20&t=mrsnluOlwnBV_Qz_cRawVQ

Φυλακισμένος από τον Ιούλιο του 2021 στη Λευκορωσία ο Άλες Μπιαλιάτσκι, που τιμήθηκε σήμερα με το Νόμπελ Ειρήνης, ενσαρκώνει μαζί με την οργάνωσή του Viasna (Άνοιξη) εδώ και δεκαετίες την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα που ρέπει ολοένα και περισσότερο προς τον αυταρχισμό.

Ο 60χρονος Μπιαλιάτσκι συνελήφθη για «φοροδιαφυγή», μια υπόθεση που θεωρείται εκδίκηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994 και ο οποίος έχει φιμώσει κάθε μορφή αμφισβήτησης μέσω συλλήψεων και της βίαιης καταστολής του τεράστιου κινήματος αμφισβήτησης που ξέσπασε μετά τις εκλογές, το καλοκαίρι του 2020.

Τότε και επί πολλές εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι, αψηφώντας τον φόβο, βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την επανεκλογή του Λουκασένκο για μια έκτη θητεία στην προεδρία. Στο πλευρό τους η Viasna κατέγραφε τις συλλήψεις, τις καταγγελίες για βασανιστήρια στις φυλακές και τους τραυματίες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που φυλακίζεται ο Μπιαλιάτσκι.

Βρέθηκε στη φυλακή επί σχεδόν τρία χρόνια, από το 2011 ως το 2014, και πάλι με αφορμή κάποια φορολογική παράβαση. Η σύλληψή του τότε είχε γίνει μερικούς μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές, έπειτα από τις οποίες είχαν και πάλι ξεσπάσει διαδηλώσεις που κατεστάλησαν με τη βία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις