Κόσμος

Λίμπερμαν: Το Ισραήλ θα χτυπήσει την Τεχεράνη, αν το Ιράν επιτεθεί στο Τελ Αβίβ

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει ενδεχόμενη ιρανική επίθεση στο Τελ Αβίβ πλήττοντας την Τεχεράνη, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, καθώς οι δύο «προαιώνιοι» εχθροί αντιπαρατίθενται για τη Συρία.

Τα σχόλια του Άβιγκντορ Λίμπερμαν είναι μια ασυνήθιστα ρητή ισραηλινή απειλή για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εντός της ιρανικής επικράτειας και ακολουθούν αντιπαραθέσεις που δεν έχουν προηγούμενο μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών στον εμφύλιο πόλεμο που σπαράσσει τη Συρία.

«Το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο… αλλά αν το Ιράν επιτεθεί στο Τελ Αβίβ, θα χτυπήσουμε την Τεχεράνη», δήλωσε ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν στον αραβόφωνο, σαουδαραβικής ιδιοκτησίας ειδησεογραφικό ιστότοπο Elaph, που έχει έδρα του το Λονδίνο.

Το παραλιακό Τελ Αβίβ είναι η εμπορική πρωτεύουσα του Ισραήλ και έδρα του γενικού επιτελείου στρατού. Το Ιράν, που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, απειλεί συχνά ότι θα πλήξει το Τελ Αβίβ.

Μια ισραηλινο-ιρανική αντιπαράθεση διαγράφεται από τις 10 Φεβρουαρίου, όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από συριακή βάση εισέδυσε στον εναέριο χώρο του. Το Ισραήλ ανατίναξε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και εξαπέλυσε επιδρομή εναντίον της συριακής αεράμυνας κατά την οποία ένα από τα ισραηλινά F-16 καταρρίφθηκε.

Στις 9 Απριλίου, επτά μέλη του σώματος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα σε μια συριακή βάση. Η Τεχεράνη επέρριψε στο Ισραήλ την ευθύνη για την επίθεση και υποσχέθηκε ότι θα ανταποδώσει χωρίς να διευκρινίζει το περιεχόμενο των αντιποίνων, και το Ισραήλ απάντησε απειλώντας από την πλευρά του να διευρύνει τις επιθέσεις σε ιρανικές στρατιωτικές θέσεις στη Συρία.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως οι αεροπορικές επιδρομές τους έχουν σκοπό να εμποδίσουν την εδραίωση της ιρανικής φρουράς στη Συρία, όπου μάχεται στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και τη σύνδεσή της με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο ώστε να δημιουργήσουν ένα ευρύ μέτωπο εναντίον του.

«Κάθε προχωρημένο φυλάκιο στο οποίο βλέπουμε να τοποθετείται στρατιωτικά το Ιράν στη Συρία, θα το καταστρέφουμε, και δεν θα το επιτρέψουμε αυτό με όποιο τίμημα», δήλωσε ο Λίμπερμαν στον Elaph.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ διατάζει τον IDF να κατεδαφίσει σπίτια και να καταστρέψει όλες τις γέφυρες κοντά στα σύνορα του Λιβάνου
Ο IDF λέει ότι οι στρατιώτες του πραγματοποιούν χερσαίους ελιγμούς και στοχευμένες επιδρομές σε μαχητές της Χεζμπολάχ και αποθήκες όπλων στον νότιο Λίβανο
Μεγάλο σύννεφο καπνού μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε μια γέφυρα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, εν μέσω της αμερικανο-ισραηλινής σύγκρουσης με το Ιράν, κοντά στο Κασμίγιε του Λιβάνου
Τρεις πολυκατοικίες κατέρρευσαν έπειτα από ισχυρή έκρηξη στη Ρώμη - Δύο σοβαρά τραυματίες και 70 προληπτικές εκκενώσεις
Από την έκρηξη λόγω διαρροής υγραερίου και την επακόλουθη κατάρρευση προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές και σε παρακείμενα κτίρια, ενώ αρκετά σταθμευμένα αυτοκίνητα να έχουν καταπλακωθεί από συντρίμμια
Ρώμη