Κόσμος

Λιτότητα=ψήφος εμπιστοσύνης για τον Μπερλουσκόνι

Το πακέτο λιτότητας ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι πέρασε από τη Γερουσία και ο Ιταλός πρωθυπουργός πήρε ψήφο εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση κέρδισε την ψηφοφορία στη Γερουσία με 170 ψήφους υπέρ και 136 κατά, σε ένα συσχετισμό που απεικονίζει την ισορροπία δυνάμεων στην Άνω Βουλή, όπου ο Μπερλουσκόνι διατηρεί άνετη πλειοψηφία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις εσωτερικές αντιδράσεις, είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνησή του θα ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί, αν το πακέτο των μέτρων λιτότητας δεν έπαιρνε το “πράσινο φως”.

Τα μέτρα λιτότητας , τα οποία περιλαμβάνουν περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα και δραστική μείωση της περιφερειακής χρηματοδότησης, θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθούν από την Κάτω Βουλή, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης για το τέλος του μήνα.

Η έγκριση των μέτρων από την Άνω Βουλή έρχεται σε μία από τις δυσχερέστερες περιόδους στα δύο χρόνια της θητείας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας, σειρά σκανδάλων διαφθοράς που έχουν αμαυρώσει την εικόνα της κυβέρνησής του και τη διαμάχη του με τον πολιτικό του σύμμαχο Τζανφράνκο Φίνι, που απειλεί την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού. Και όλα αυτά στον απόηχο της παραίτησης του υφυπουργού Οικονομικών που κατηγορείται για διασυνδέσεις με τη ναπολιτάνικη Μαφία.

Την αντίθεσή τους με το πακέτο των μέτρων λιτότητας εκφράζουν ένα σύνολο από φορείς, από τις συνδικαλιστικές ενώσεις μέχρι τις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες διαμαρτύρονται για το ότι με τη μείωση της χρηματοδότησης δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει ότι τα μέτρα είναι σημαντικά για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 5,3% του ΑΕΠ στο 2,7%, όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, μέχρι το 2012 και για τον κατευνασμό των αγορών που φοβούνται γενικευμένη δημοσιονομική κρίση στη νότια Ευρώπη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άνοιξε η διαθήκη του Τζόρτζιο Αρμάνι – Ο σύντροφός του κληρονομεί μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας του
Η διαδοχή του Ιταλού δημιουργού χαράζει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στον σύντροφό του Λέο Ντελ’ Όρκο, τους οικογενειακούς κληρονόμους και το ίδρυμά του, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή είσοδο της LVMH
Ο Τζόρτζιο Αρμάνι 1
Ο τελευταίος άνθρωπος που αντιπαρατέθηκε με τον Τσάρλι Κερκ πριν τη δολοφονία του ξεσπά: «Διαφωνούσα μαζί του, αλλά ήταν άνθρωπος»
Ο 29χρονος Χάντερ Κόζακ, φοιτητής μαθηματικών, είναι ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε ο Κερκ στη σκηνή του πανεπιστήμιο Γιούτα Βάλεϊ στις ΗΠΑ
Τέντα
Δολοφονία του Τσάρλι Κερκ: Το Time προειδοποιεί για τη δίνη της πολιτικής βίας στην Αμερική
Ο βίαιος θάνατος του νεαρού συντηρητικού ηγέτη, που έπεσε νεκρός σε πανεπιστημιούπολη, συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ξυπνά το φάντασμα των πολιτικών δολοφονιών που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας
Το εξώφυλλο του περιοδικού Times
Ο πρίγκιπας Χάρι επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Κίεβο – Υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει τους τραυματίες του πολέμου
Πρόκειται να αναλύσει με λεπτομέρειες νέες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των τραυματιών, ενώ στο ταξιδι του τον συνοδεύει μια ομάδα από το Ίδρυμα Invictus Games Foundation
Ο πρίγκιπας Χάρι